Tot € 100.000 voor bedrijfsovername in nieuwe GLB

Publicatiedatum: 16 januari 2023

In het nieuwe GLB kunnen jonge landbouwers, die een bedrijf (deels) hebben overgenomen, in aanmerking komen voor de vestigingssteun. De vestigingssteun is een vast bedrag en bedraagt minimaal € 25.000 en maximaal € 100.000 per bedrijf.

Het precieze bedrag is mede afhankelijk van het aantal aanvragen en wordt een vast bedrag per bedrijf, ongeacht bedrijfsgrootte.

Voorwaarden voor vestigingssteun

Aan deze vestigingssteun zijn een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste zijn:

  • De aanvrager mag op 31 december van het jaar van aanvraag nog geen 40 jaar zijn.

  • Ondertekende koopakte is van maximaal 12 maanden geleden.

  • Tenminste 50% van de financiering staat op naam of meer dan 50% van de aandelen is in eigendom met een blokkerende en beslissende zeggenschap binnen het bedrijf.

Bedrijfsplan verplicht

Bij de subsidieaanvraag moet de jonge landbouwer een bedrijfsplan indienen. Hierin komt de gewenste ontwikkeling van het bedrijf met ‘mijlpalen’ voor de eerste vijf jaar. Ook wordt aandacht besteed aan hoe de steun bijdraagt aan de GLB-doelen en er moet in komen te staan waaraan de steun besteed wordt. De steun moet in ieder geval besteed worden aan één of meer van de volgende posten:

  • Aankoop/overname van bestaande bedrijfsinventaris.

  • De aankoop van bedrijfsgebouwen.

  • De overname van aandelen van een rechtspersoon (indien van toepassing).

Nog niet alles duidelijk

Veel details voor de vestigingssteun zijn nog niet bekend. Ook is nog niet bekend wanneer een jonge landbouwer de vestigingssteun kan aanvragen. Het is de verwachting dat voor het aanvragen van de vestigingssteun een openstellingsperiode komt die los staat van de Gecombineerde opgave. Wanneer dit gaat zijn, is nog niet bekend gemaakt.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over de vestigingssteun? Laat hieronder uw gegevens achter en wij houden u op de hoogte. 

* verplichte velden

Meest gestelde vragen vestigingssteun

Het kabinet heeft aangekondigd dat het jonge boeren en tuinders die een bedrijf beginnen of overnemen financieel zal ondersteunen. Op 3 juni tot en met...

Lees verder

Antwoord op vragen tijdens webinar vestigingssteun

Kom je in aanmerking voor de vestigingssteun als je alleen nog in de maatschap zit en niet minimaal 50 procent eigenaar bent? Op welke criteria wordt je...

Lees verder

Meer nieuws