Varkensrechten overdragen

Publicatiedatum: 30 november 2021

Heeft u meer varkensrechten nodig of beschikt u over meer varkenseenheden dan u benut? Dan kunt u middels verkoop of lease uw varkenseenheden onderling aan elkaar overdragen. Deze productierechten zijn in 1998 door de overheid geïntroduceerd met als doel een krimp van de nationale varkensstapel met 25%.

 

Aan het eind van het jaar dient een varkenshouder voldoende rechten te hebben voor het aantal varkens dat zij gemiddeld over het jaar hebben gehouden. Wanneer er onvoldoende rechten zijn, zal er dus bijgekocht of geleased moeten worden. Handel in rechten vindt dan ook veelal plaats aan het einde van het jaar. “Daarnaast zien we afwijkend gedrag wanneer er pers-/nieuwsberichten en of regelingen worden aangekondigd die invloed kunnen hebben op de ontwikkelingen in de sector”, stelt Gerben Schrijver, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies.

Verschil koop en lease

“Net als voorgaande jaren is er in alle regio’s voldoende aanbod van leaserechten voor varkens. De prijzen die in Oost en Overig Nederland tussen de € 1 en € 1,50 liggen en prijzen in Zuid van € 2,50 tot € 3,50 geven al aan dat er nauwelijks vraag naar leaserechten zijn”, vervolgt Gerben. “Dit komt doordat de blijvende bedrijven, mede door de goede jaren, meer voorzien zijn in hun rechtenpositie en bedrijven uit de stoppersregelingen, waar doorgaans nogal wat rechten geleased werden, nu helemaal gestaakt zijn.”

Invloed op rechtenpijzen

De prijs van de rechten wordt in mindere mate beïnvloed door het rendement in de sector. Politieke uitlatingen en invloeden hebben vaak wel effect op het koop- en verkoopgedrag van de ondernemers. Varkenshouders maken op dat moment de afweging in relatie tot de toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf en hun financiële positie om over te gaan tot aan- of verkoop. De prijzen van de kooprechten en leaserechten kunnen behoorlijk uiteenlopen. Bij verkoop is tevens de fiscale positie van belang. In de regio Zuid liggen de kooprechten tussen de € 115 en € 120 en zitten daarmee op een veel hoger niveau dan de rest van Nederland waar de kooprechten iets onder de € 40 liggen.

Advies nodig bij de overdracht?

Onze adviseurs verzorgen de gehele administratieve, juridische afhandeling rondom lease of de aan- en verkoop. Meer weten over de vraag en het aanbod van varkensrechten? Neem contact op met Gerben of vul onderstaand formulier in.

* verplichte velden

 

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Nieuwe stap gezet voor de toepassing van RENURE, invoering per 2025 nog mogelijk

In een recente brief aan de Tweede Kamer heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit belangrijke updates gedeeld over de voortgang van het...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar