Antwoord op vragen tijdens webinar vestigingssteun

Publicatiedatum: 26 april 2024

Kom je in aanmerking voor de vestigingssteun als je alleen nog in de maatschap zit en niet minimaal 50 procent eigenaar bent? Op welke criteria wordt je aanvraag beoordeeld? Wat zijn de vereisten voor het bedrijfsplan? Een kleine greep van de vragen die we kregen tijdens het webinar over de vestigingssteun. De belangstelling voor deze subsidie t.w.v. € 80.000, voor jonge landbouwers die een bedrijf (gedeeltelijk) hebben overgenomen of in de planning hebben, is groot. Dit bleek wel uit de enorme stroom aanmeldingen voor het webinar. De vestigingssteun opent op 3 juni tot en met 2 augustus 2024. De aanvragen worden gerangschikt op volgorde van binnenkomst en vervolgens afgehandeld totdat het budget volledig benut is. 

Niek Groot Wassink en Marrytha Reijne, adviseurs Financieel Management, gaan tijdens het webinar dieper in op alle aspecten van de vestigingssteun, doorlopen het volledige traject en geven antwoord op alle binnengekomen vragen. 

Bekijk het webinar terug

Om voor de vestigingssteun t.w.v. € 80.000 in aanmerking te komen, moeten aanvragers een overnamedocument en een bedrijfsplan indienen voor de komende vijf jaren. Dit plan moet niet alleen economische aspecten belichten, maar ook aandacht besteden aan klimaatverandering, duurzame energie, efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen en bescherming van de biodiversiteit.

Voorwaarden vestigingssteun

  • Je bent ouder dan 16 en jonger dan 40 jaar aan het einde van het aanvraagjaar.

  • De overname van het bedrijf heeft plaatsgevonden na 1 januari 2023. 
    (De datum op het gedateerde en ondertekende overnamedocument is leidend en wordt op dit punt door RVO beoordeeld. Deze datum is ook het moment vanaf wanneer de jonge landbouwer formeel het aanspreekpunt is voor (het gedeelte van) het bedrijf dat is overgenomen of aangekocht. Een voorbeeld van een overnamedocument kan zijn een notariële akte of een schriftelijke overeenkomst.)

  • Je bent bedrijfshoofd en beschikt over 'doorslaggevende zeggenschap'.

  • Je bent minimaal het aantal uren werkzaam in het bedrijf volgens het urencriterium.

  • Je hebt een landbouwopleiding afgerond of tenminste twee jaar aantoonbare werkervaring.

  • Je staat als ondernemer ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

  • Je hebt een standaardverdiencapaciteit van minimaal € 15.000.

  • Je moet het bedrijf minimaal 5 jaar voortzetten.

Vereisten voor jonge landbouwers bij de vestigingssteun

Als jonge landbouwer neem je volledig of gedeeltelijk een bedrijf over. De vereiste 'doorslaggevende zeggenschap' is aanwezig wanneer je het bedrijf als eenmanszaak voert, met meer dan 50 procent van het eigen vermogen deelneemt in een maatschap of vof, of meer dan 50 procent van de aandelen bezit bij een BV. Zijn er meerdere jonge landbouwers in een bedrijf? Dan kun je samen aan deze voorwaarden voldoen. Een bedrijf kan één keer subsidie voor de vestiging van jonge landbouwers ontvangen. Voor de aanvraag moet de bedrijfsovername notarieel worden vastgelegd en er dient een bedrijfsplan te worden opgesteld.

Vestigingssteun herhaaldelijk opengesteld

De regeling voor de vestigingssteun zal de komende jaren herhaaldelijk worden opengesteld. Het totaalbudget wordt uitgekeerd via verschillende subsidie openstellingen tot en met 2027. De eerste openstelling is van 3 juni tot en met 2 augustus 2024 en bedraagt ruim € 75 miljoen. De aanvragen worden gerangschikt op volgorde van binnenkomst en vervolgens afgehandeld totdat het budget volledig benut is. 

Vragen over of ondersteuning bij aanvraag vestigingssteun

Heb je een vraag of wil je ondersteuning bij de aanvraag? Laat je gegevens achter via onderstaand formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. 

* verplichte velden

'In vijf jaar tijd wordt alles anders'

"Deze maand heb ik een aantal leuke bijeenkomsten gehad rondom het wijzigen van mijn rol in het bedrijf. Bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd...

Lees verder

Strengere eisen Beter Leven keurmerk 2025: ga er constructief mee aan de slag

Per 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven keurmerk in de varkenshouderij aanzienlijk aangescherpt. Voor deelnemers is het belangrijk om nu...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden