Banken zetten aflossing stil

Publicatiedatum: 24 maart 2020

Banken komen met steunmaatregelen vanwege de coronacrisis. Ze geven de mogelijkheid om de aflossing en eventueel de rente het komende half jaar stil te zetten. In welke situatie is het verstandig hier gebruik van te maken?

Het coronavirus heeft een enorme impact op de Nederlandse economie en de agrarische sector. Marktprijzen, zoals de prijs voor zuivelproducten en de varkensprijs, laten een forse daling zien.  Banken reageren hierop met steunmaatregelen.

Verschillen tussen banken

De steunmaatregelen die de banken aankondigen verschillen per bank. ABN AMRO geeft klanten met een lopend krediet tot 2,5 miljoen euro zes maanden uitstel van rente en aflossingen. In april tot en met september worden voor deze bedrijven geen betalingen voor aflossing en rente geïncasseerd. Zij kunnen deze termijnen later voldoen. Klanten die géén uitstel van rente en aflossing willen moeten dit uiterlijk 31 maart melden.

Ook bij de Rabobank en de ING kunnen MKB-ers, waaronder agrariërs, zes maanden uitstel van de aflossingsverplichtingen van leningen krijgen. De rentekosten van de lening moeten wel voldaan worden. Als klant moet je zelf aangeven of je uitstel wilt. Wie wil deelnemen moet ook gebruik maken van andere overheidsmaatregelen zoals het uitstellen van belastingen en de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud.

Wanneer deelnemen aan steunmaatregel?

In tegenstelling tot bloementelers is er in de veehouderij op dit moment nog geen sprake van acute liquiditeitsproblemen. Door de coronacrisis kan dit echter snel veranderen. Niek Groot Wassink, adviseur financieel management bij DLV Advies: “De termijnmarkt laat een forse daling van de melkprijs zien. Een dergelijke snelle daling hebben we lange tijd niet gezien. Dit zal over enige tijd zijn uitwerking hebben op de melkprijs.” Op de vraag of het verstandig is gebruik te maken van deze maatregelen van de banken is geen eenduidig antwoord te geven. Niek: “Het is belangrijk om te kijken naar het liquiditeitsverloop op het bedrijf en te bepalen of er een liquiditeitstekort wordt verwacht.” Voor varkenshouders zal dit vanwege de goede jaren 2017 en 2019 minder snel aan de orde zijn.

Maatwerk

Omdat de mogelijkheden divers zijn en de keuze om wel of geen gebruik te maken van de regeling ook invloed heeft op uw toekomstige liquiditeit, geldt voor iedere veehouder een ander advies. Wanneer u problemen in uw liquiditeit voorziet, helpen wij u graag de juiste keuze te maken om de steunmaatregelen optimaal te benutten voor uw situatie. Wij staan voor u klaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze financiële adviseurs.

Regio Oost: Leo Rouhof (intensief), Herrold Lammertink (rundvee) en Niek Groot Wassink (rundvee)
Regio Zuid: Jan Dortmans (rundvee) en Vic Boeren (rundvee)

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden