Betere hygiëne in varkensstal

Publicatiedatum: 22 juni 2018

Met een betere hygiëne is op varkensbedrijven geld te verdienen. Zowel de interne als externe biosecurity moet omhoog op varkensbedrijven. Op een zeugenbedrijf kan met een betere hygiëne de gezondheidsstatus flink omhoog, waardoor onder andere het aantal vaccinaties per big omlaag kan. “Dat levert een enorme kostenbesparing op”, aldus Paul Bens.

Ook het wekelijks aanvoeren van biggen en afvoeren van vleesvarkens levert teveel risico's op. Bens maant varkenshouders goed na te denken of ze dit systeem kunnen volhouden op hun bedrijf. Hij is van oordeel dat de genetica en basisgezondheid nu niet goed worden benut en mesters gemiddeld geld achter hun vleesvarkens aanschuiven.

Groei te laag

Een lagere hokbezetting, een iets langere leegstand en werken met all-in, all-out kan daarin verandering brengen. Bens: “Het gemiddelde van 800 gram groei per dag is veel te laag. Stijgt de groei met 10 procent dan komt de voerwinst ruim boven de kritieke grens uit.” Of anders gezegd: ziet een ondernemer kans om een 75 gram betere  groei te realiseren, dan levert dat 7 euro per big extra op. “De bezettingsgraad zou dan zelfs 10 procent mogen dalen.”

All- in, all-out

“Iedere week biggen aanvoeren en vleesvarkens afvoeren, levert te veel risico's op. Het mooiste is dat je naar 'all-in-all-out' per bedrijf of stal gaat." Varkenshouders moeten volgens hem goed nadenken of het systeem van iedere week aan- en afvoer en vol te houden is op hun bedrijf. Omdat er dan geen continue aanvoer is van dieren met een  verschillende gezondheidsstatus halen deze bedrijven een rendement dat gemiddeld 4 tot 5 procent hoger ligt. In landen als Spanje, de Verenigde Staten en Rusland wordt er veel meer met all-in, all-out gewerkt. Deze werkwijze is ook in Nederland, waar antibioticagebruik en dierenwelzijn onder een vergrootglas liggen, toepasbaar.

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Paul Bens

Adviseur Financieel Management
0413 33 68 00
Stuur e-mail
Meer over Paul

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden