Biggenpaspoort door blockchaintechnologie

Publicatiedatum: 08 september 2017

Voor een geldtransactie is een bank nodig. Voor het overdragen van het eigendom van een huis is een notaris nodig. Blockchaintechnologie maakt dergelijke tussenpersonen overbodig. Sommige experts stellen dat blockchain een minstens zo grote verandering teweeg gaat brengen als het internet heeft gedaan. In een blockchain worden “gegevensmutaties” in een nieuw blok toegevoegd aan de keten van blokken met daarin voorgaande gegevensmutaties, waardoor een keten van blokken ontstaat.

Blockchain niet te kraken

Blockchain kan niet worden gekraakt. Net zoals email en het internet van niemand is. Iedereen kan kiezen om email of het internet te benutten en deelnemen aan het open en decentrale netwerk, door het te gebruiken en websites te bezoeken. Iedereen kan nieuwe toepassingen bovenop de blockchain bouwen, zonder toestemming van anderen. Het voordeel hiervan is dat, net als het internet, het blockchain grootboek niet kan worden gekraakt door een kwaadwillende. Data hoeven niet meer in één centrale database te worden geplaatst, maar worden verspreid over het internet terwijl de toegankelijkheid gelijk blijft, de betrouwbaarheid toeneemt en de beveiliging verbetert. Met blockchain is het niet meer mogelijk digitale informatie vervalsbaar te maken en kan het eigendom van activa digitaal betrouwbaar worden overgedragen. Het is een technologische oplossing voor een organisatorisch probleem. De gebruiker kan via internet unieke digitale informatie op een veilige manier naar een andere internet gebruiker overdragen.

Gebruik bij ketencertificering

Gebruik van blockchain technologie bij ketencertificering maakt centrale organisaties die het certificeringssysteem in stand houden overbodig. In voedselketens is het heel lastig om informatie over het (tussen)product te managen van begin tot eind te managen en beheren. Blockchain biedt hiervoor een gedeeld en veilig platform waarmee we alle transacties vanaf het begin van de keten kunnen volgen.

Het is nu nog lastig te overzien wat blockchain voor de varkenshouderij gaat betekenen. In de toekomst zullen allerlei producten komen die hier gebruik van maken: denk bijvoorbeeld aan een biggenpaspoort. Met blockchain genereert het biggenpaspoort bij verkoop een nieuwe unieke code per eigenaar. Eerder vastgelegde gegevens van de biggen zijn niet achteraf te wijzigen. Een ander voorbeeld van een mogelijke toepassing is het opzetten van een nieuw marktconcept met regionale grondstoffen. Blockchain maakt het mogelijk om de weg die de grondstoffen afleggen volledig te volgen, waardoor de keten transparant is.

Deze blog is geplaatst op Varkens.nl.

'In vijf jaar tijd wordt alles anders'

"Deze maand heb ik een aantal leuke bijeenkomsten gehad rondom het wijzigen van mijn rol in het bedrijf. Bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd...

Lees verder

Strengere eisen Beter Leven keurmerk 2025: ga er constructief mee aan de slag

Per 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven keurmerk in de varkenshouderij aanzienlijk aangescherpt. Voor deelnemers is het belangrijk om nu...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden