Bijmengverplichting biedt perspectief voor financiering monomestvergisting

Publicatiedatum: 06 november 2023

Door de bijmengverplichting per 2025 is de kans groot dat de marktwaarde van groen gas samen met de waarde van Garanties van Oorsprong (GVO's) nieuw perspectief geeft voor financiering van monomestvergistingsinstallaties. Vlak voor de openstelling van de SDE-subsidie werden de bedragen fors naar beneden bijgesteld. De correcties hebben behoorlijke impact op het totale subsidiebedrag bij monomestvergistingsprojecten en hiermee op de financiële haalbaarheid. De bijmengverplichting groen gas die gepland staat in 2025 biedt perspectief.
 

De overheid heeft besloten om een bijmengverplichting op te leggen aan gasleveranciers. Dit houdt in dat ze jaarlijks een bepaald percentage groen gas moeten leveren aan hun klanten in de bebouwde omgeving. Dit is 20%, oftewel door levering van groen gas, oftewel door aardgas te vergroenen door aankoop van GVO’s. “In tegenstelling tot een focus op puur energieverbruik, legt deze bijmengverplichting de nadruk op het verminderen van CO2-uitstoot. Hierdoor wordt duurzaamheid bevorderd en draagt het bij aan klimaatdoelstellingen,” aldus Wouter Lampert adviseur bij DLV Advies.

Energieleveranciers worden verantwoordelijk

De implementatie van de bijmengverplichting staat gepland voor 2025. Waarbij gestreefd wordt naar een bijmenging van 1,6 miljard m3 groen gas per jaar in 2030. Gasleveranciers worden door de bijmengverplichting verplicht om jaarlijks een vastgesteld percentage groen gas toe te voegen aan de leveringen aan hun klanten in de bebouwde omgeving. Energieleveranciers worden verantwoordelijk voor het naleven van de bijmengverplichting. Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot financiële consequenties.

GVO’s kunnen zorgen voor extra inkomsten

Vooralsnog biedt de SDE-subsidie met name voor investeerders in monomestvergistingsprojecten zekerheid dat de economische levensvatbaarheid gewaarborgd is. “Door bijmengverplichting verwachten we een stijgende vraag naar groen gas en zal de marktwaarde van groen gas, maar met name de waarde van de GVO’s fors gaan stijgen. Waarbij de kans groot is dat de gezamenlijke opbrengsten de huidige SDE-bedragen, respectievelijk € 1,49 / m3 groen gas, fors gaan overschrijden. Wellicht tot € 2 / m3 gas, of zelfs meer.” geeft Wouter aan.  

“Op dit moment gaan we in de basis businesscases die wij doorrekenen, qua inkomsten uit van het SDE-bedrag. Hetgeen momenteel vanuit financieringsoogpunt de basis blijft. Dit betekent dat het rendement in de toekomst alleen maar beter kan worden als de bijmengverplichting geïmplementeerd wordt. Dit helpt ook om de financiering in deze projecten makkelijker van de grond te krijgen”, sluit Wouter af. Uitdaging voor de korte termijn is om meerjarige contracten af te sluiten met afnemers van GVO’s tegen een aantrekkelijke prijs. Hetgeen financierders ook zullen eisen om tot financiering over te gaan. 
Naast GVO’s zijn er meerdere groen gas certificaten zoals HBE; (Hernieuwbare Brandstof Eenheden). Producenten van groen gas hebben dus al keuze op welke wijze ze productie van groen gas kunnen verwaarden in certificaten. Dit zijn ook markten die met elkaar concurreren. Daarnaast is de verwachting dat er in de nabije toekomst nog meer type ‘groen’certificaten ontstaan, hetgeen de prijs ten goede komt.

Meer weten

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor monomestvergistingsinstallaties? Neem contact op met een van onze adviseurs of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. 

* verplichte velden

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden