Blijf flexibel tijdens energiecrisis

Publicatiedatum: 15 oktober 2021

De Nederlandse land- en tuinbouw wordt zwaar getroffen door de plotseling uitgebroken energiecrisis.  De hoge energieprijzen hebben impact op de hele economie en veroorzaken paniek wanneer zelfs energiebedrijven contracten opzeggen.

Is deze explosieve prijsstijging van korte duur? Experts uit de markt verwachten van wel en dat de prijzen in 2022 weer zullen dalen. “Zorg er daarom voor dat je op dit moment een flexibel energiecontract afsluit”, adviseert Kees van Ham, adviseur Energie bij DLV Advies.

Hoge consequenties

Voor boeren en tuinders met een aflopend energiecontract hebben de hoge gas- en elektriciteitsprijzen direct consequenties. Rabobank verwacht dat de hoge prijzen van tijdelijke aard zijn. Voor 2022 en 2023 worden juist lagere prijzen verwacht. Maar de bank moet gezien de huidige situatie een flinke slag om de arm houden. Kees adviseert om nu geen langdurige contracten af te sluiten. “Deze winter zul je duurder uit zijn, maar zorg ervoor dat je flexibel blijft, zodat je in het voorjaar of in de zomer, als de prijzen weer wat zijn gedaald, een nieuw en gunstiger contract kunt afsluiten.”

Afsluiten nieuw contract

“Doordat we bemiddelen tussen partijen, hebben we goede afspraken met verschillende energieleveranciers voor de in- en verkoop van energie kunnen maken. Onze klanten hebben ook dit jaar weer een aanbod van ons ontvangen waarin wij, gezien de grote prijstoename, hen adviseren om zowel het gas als elektra variabel te zetten. Wij houden de markt nauwlettend in de gaten. Wanneer er een beter moment komt om vast te zetten, informeren wij onze klanten daar direct over”, aldus Kees.

Alternatieve energiebronnen

Onder veehouders hebben zeugenhouders en pluimveehouders, die nog veel gas gebruiken en nog geen gebruikmaken van alternatieve energiebronnen zoals hout- of palletkachels, zonnewarmte of een warmtepomp, nu de meeste kosten. “Maar in vergelijking met voerkosten zijn energiekosten natuurlijk beperkt. Op jaarbasis gaat het om 10.000 euro. Dat is best veel geld maar het tikt lang niet zo door als duur voer.”

Meeste impact in de tuinbouw

Het dure gas heeft volgens de energieadviseur de meeste impact in de tuinbouw. “Je ziet tuinders die hun productie geheel of gedeeltelijk stilleggen. Dat geldt ook voor sommige tuinders die wel een langdurig contract voor goedkoop gas hebben afgesloten. Zij leggen ook de productie stil en verkopen hun goedkoop ingekochte gas door voor meer geld.” Voor andere tuinders zit er niets anders op dan te proberen de hoge energierekening door te berekenen in hun eindproduct, stelt Kees.

Bent u benieuwd naar onze prijzen of wilt u overstappen? Vul onderstaand formulier in of neem contact op met onze adviseurs.


Upload hier uw meest recente jaarrekening om deze vrijblijvend te laten beoordelen door een van onze specialisten (niet verplicht!).

* verplichte velden

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden