Combinatie windmolen en zonnepanelen drukt energierekening met € 3.000 per maand

Publicatiedatum: 04 augustus 2022

De eerste paar honderd kilowattuur heeft de gloednieuwe windmolen achter de stal bij melkveehouder Henry van Rulo in Oostwold al opgeleverd. In september volgen 188 zonnepanelen. Dan heeft de Lettina Farm niet alleen een zeer duurzame uitstraling, maar bovenal een elektriciteitsrekening die maandelijks € 3.000 lager is.

Henry van Rulo (46) melkt 240 koeien, of beter gezegd: dat doen 4 melkrobots. De automatische melksystemen draaien dag en nacht. Inclusief het woonhuis verbruikt de Groningse melkveehouderij op jaarbasis circa 125.000 kWh aan elektriciteit. Henry speelde al langer met de gedachte om wat met groene energie te doen. “En nu de stroom zo duur is geworden, kan het ook uit om zoiets te ondernemen”, zegt hij.

Zonnepanelen en een kleine windmolen

Zijn DLV Advies adviseur had al eens geopperd om te kijken naar de combinatie van een kleine windmolen en zonnepanelen. Samen met Erik de Jonge, projectleider Energie bij DLV Advies, is er dan ook een vergelijking gemaakt tussen 4 verschillende kleine windmolentypes die op de markt zijn. Hierbij is berekend wat deze windmolens kunnen opleveren in combinatie met zonnepanelen. Henry: “Dat had ik misschien zelf ook kunnen uitzoeken, maar ik heb er eigenlijk de tijd niet voor. Erik weet precies waar hij moet zijn, die kennis heb ik niet.”

Gemeentelijk beleid

Erik zocht ook uit wat beleidsmatig mogelijk was in de gemeente Oostwold en dat was een windmolen met een ashoogte van maximaal 15 meter. Henry koos voor een metalen windmolen die op jaarbasis circa 60.000 kWh kan opleveren; de helft van het verbruik. De andere helft moet worden gedekt door de 188 zonnepanelen.

Kleinverbruikersaansluiting

“Dankzij de combinatie van een windmolen en zonnepanelen kan ik toe met mijn kleinverbruikersaansluiting van 3 x 80 ampère”, vertelt Henry. “Daarmee kan ik nog elektriciteit terugleveren aan het net. Als we alleen zonnepanelen zouden doen, moesten we naar een aansluiting van 3 x 160 ampère en dan kun je geen energie meer salderen.” Mocht er op piekuren met veel stroom en harde wind toch te veel elektriciteit worden geproduceerd voor de aansluiting, dan schakelt het zonnesysteem automatisch tijdelijk enkele panelen uit.

Duurzame investering

De verduurzamingsslag vergt wel een aardige investering. De windmolen kost zo’n € 100.000 en daar komt nog € 30.000 bij voor de fundering, de kabel en de aanpassingen in de meterkast. De zonnepanelen kosten € 52.000. Bij beide systemen gaat daar nog 15% aan ISDE-subsidie vanaf. “De huidige melkprijs maakt het momenteel ook allemaal wat makkelijker”, relativeert Henry, die ongeveer de helft van het bedrag moest financieren. “Maar het levert ook direct weer geld op, omdat onze elektriciteitsrekening zo'n € 3.000 in de maand lager is. En we kunnen energie terugleveren aan het net.”

Ontzorgen

De melkveehouder kijkt terug op een prettige samenwerking met zijn adviseur. “Ik heb er zelf weinig werk aan gehad, dus dat is hartstikke goed bevallen. Ik kan het iedereen aanbevelen. En met het aanvragen van de subsidie heeft Erik zich ook weer terugverdiend.”

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u de mogelijkheden voor een windmolen of andere verduurzamingsmogelijkheden bespreken, neem dan vrijblijvend contact op met Erik de Jonge. Hij helpt graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden