Deelname Tegemoetkoming Vaste Lasten en SRV kan

Publicatiedatum: 15 juni 2021

Vanaf de tweede helft van juni opent de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021. Om in aanmerking te komen voor deze steunmaatregel dient een onderneming meer dan 30% omzetverlies te hebben geleden in het tweede kwartaal van 2021, vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020. Zeker voor stoppende agrariërs waaronder varkenshouders die momenteel midden in het traject van de saneringsregeling zitten, is deze regeling interessant.

De TVL-regeling heeft als voorwaarde dat er bij het verkrijgen van de subsidie een maximum is gesteld aan de te ontvangen overheidssteun in het betreffende jaar. “Echter wordt hiermee enkel de overheidssteun bedoeld die gerelateerd is aan de coronamaatregelen. De vergoeding van de saneringsregeling valt hier niet onder. De vergoedingen vanuit de Srv voor de TVL-regeling worden niet als omzet meegerekend”, vertelt Gerdien Aaftink, projectleider bij DLV Advies en bovenal betrokken bij subsidieaanvragen en (steun)regelingen.

Flexibele referentieperiode

Omdat tijdens de openstelling van TVL Q1 2021 veel ondernemers kampten met een lage omzet gedurende het referentiekwartaal en hierdoor geen tegemoetkoming ontvingen, heeft de nieuwe openstelling een ruimere referentieperiode gekregen. Ondernemers kunnen nu kiezen voor Q2 2019 of Q3 2020 als referentieperiode. Gerdien: “Naast de aanpassing van de regeling door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is er een goedkeuring nodig van de Europese Commissie in Brussel. Nadeel van deze gunstige wijziging is dat de openstelling daarom later is dan gepland, waardoor ondernemers langer moeten wachten op hun tegemoetkoming. De eerste informele aankondiging bij de Europese Commissie over de belangrijkste wijzigingen in de regeling is goed verlopen. De opening van TVL Q2 2021 ligt daarmee op koers voor de tweede helft van juni”.

Verhoging vergoedingspercentage

Ook het vergoedingspercentage is verhoogd. Om zoveel mogelijk ondernemers te ondersteunen, wordt in het tweede kwartaal van 2021 100% van de berekende vaste lasten vergoed. Land- en tuinbouwbedrijven ontvangen een extra opslag in Q2 voor de speciale kosten om planten en dieren in leven te houden. Deze opslag van 21% wordt bij het percentage vaste lasten geteld en komt bovenop de TVL-subsidie, met een maximum van € 225.000 voor de gehele coronaperiode.

TVL-aanvraag gelijktijdig met Srv

Varkenshouders die deelnemen aan de saneringsregeling kunnen gelijktijdig in aanmerking komen voor de TVL-regeling. Marco Hol, die vanuit DLV Advies veel ondernemers begeleidt bij de Srv, licht toe: ”Deelnemers aan de saneringsregeling hebben mogelijk in 2020 al een voorschot uit de Srv-regeling ontvangen. Een voorwaarde bij het verkrijgen van de financiële ondersteuning vanuit de TVL is dat er een maximum is gesteld aan de ontvangen gelden. Vanuit de regelgeving is beschreven dat dit uitsluitend steun betreft die vanuit coronagerelateerde maatregelen is verkregen. De vergoeding vanuit de Srv valt daar dus niet onder. De sanering betreft een langdurig traject waarin stapsgewijs de mest en varkens worden afgevoerd, stallen worden gesloopt en vergunningen moeten worden ingetrokken. Zeer aannemelijk dat de omzet met zeker 30% is gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.”

Voorwaarden TVL

  • Het bedrijf staat ingeschreven bij de KvK, heeft een SBI-code en minimaal één vestiging in Nederland, maar niet op het huisadres of een eigen opgang/ingang op het huisadres.

  • Het bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het tweede kwartaal van 2021, vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020.

  • De vaste lasten zijn minimaal € 1.500 per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij uw hoofdactiviteit hoort. Het gaat om de berekende vaste lasten, niet om de werkelijke vaste lasten.

  • Bij aanvragen van € 125.000 of hoger wordt bij de vaststelling gevraagd om extra informatie aan te leveren in de vorm van een accountantsverklaring. Voor TVL Q2 2021 zijn hierover nog geen specifieke details bekend. De verruiming van de TVL kan betekenen dat sommige bedrijven geen toegang meer hebben tot de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) subsidie.

  • Een onderneming die tussen 15 maart 2020 en 30 juni 2020 is ingeschreven in het Handelsregister en € 25.000 of meer subsidie aanvraagt, heeft bij de TVL-aanvraag een derdenverklaring nodig. Een accountant of boekhouder kan dit afgeven.

Heeft u vragen over de nieuwe openstelling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021 of heeft u hulp nodig bij deze aanvraag tegelijktijdig met de Srv, neem contact op met onze adviseurs.

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden