Een euro meer per 100 kilo melk

Publicatiedatum: 24 juni 2021

De langetermijnprognose melkveehouderij is dit jaar een euro hoger geschat wat betreft de gemiddelde melkprijs tot 2031 en staat daarmee op 37 euro per 100 kilo melk.

Ieder jaar stelt een deskundigenpanel, bestaande uit financieel experts werkend in de zuivelsector, een prognose op voor de komende 8 tot 10 jaar. Dat doen zij op basis van voorspellingen van de zuivelmarkt door de EU Agricultural Outlook en de invloed van deze ontwikkelingen op de melkprijs in Nederland.

Invloed pandemie

Door Covid-19 is de markt het afgelopen jaar verstoord en leek het herstel tijd nodig te hebben. Nu blijkt dat de zuivelmarkt eerder vlot trekt dan voorzien. Inclusief nabetalingen en toeslagen zal de kasstroom een euro hoger uitkomen.

Niet direct een winst

Ondanks de hogere inkomsten voor melkveehouders zal de winst niet per se hoger zijn. Naast dat de zuivelmarkt herstelt, zijn kostprijzen fors stijgende. Het deskundigenpanel verwacht een verdere stijging van grondstoffen door de inpassing van de klimaat-, biodiversiteits-, en grondgebondheidsdoelen op de melkveebedrijven. In de begrotingen is het raadzaam hier rekening mee te houden.

Niek Groot Wassink, adviseur Financieel Management benadrukt dat de marge niet veel hoger uit zal komen: "Ondanks dat de gemiddelde melkprijzen zijn gestegen, zijn de kostprijzen ook enorm omhoog gegaan. Hierdoor zullen de positieve effecten relatief beperkt blijven. Zeker nu melkveehouders de achterstanden van de afgelopen periode nog aan het inhalen zijn. Het monitoren van de voortgang ten opzichte van de gestelde prognose is daarom essentieel."  

Het deskundigenpanel

Dit bestaat uit vertegenwoordigers van banken, LTO, accountantskantoren, ZuivelNL, RVO, DLV Advies en Wageningen University & Research. 

 

Uw bedrijf financieel sterk

Wilt u sterk staan met uw eigen onderneming, voorkom verrassingen en verken welke inkoop- en uitgavenmaatregelen gunstig zijn voor u in de komende jaren.

.

Bent u al bekend met een DLV Advies-medewerker, dan kunt u uiteraard ook rechtstreeks contact opnemen.

Bedrijf integraal verduurzamen? IDL-lening kan uitkomst bieden

Agrarisch ondernemers die plannen hebben om hun bedrijf integraal om te schakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering, kunnen in aanmerking komen voor...

Lees verder

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden