EIA-lijst 2024 bekend: aangescherpte eisen en kansen voor land- en tuinbouw

Publicatiedatum: 19 januari 2024

Met de recente bekendmaking van de Energie-investeringsaftrek (EIA) lijst voor 2024 opent zich een nieuwe kans voor ondernemers om te investeren in energiebesparing en duurzame energie. De EIA geeft ondernemers de mogelijkheid om belastingvoordelen te benutten en energie te besparen. Ontdek hoe u kunt profiteren van de EIA 2024 en voor welke innovatieve bedrijfsmiddelen u in aanmerking komt.

Met de EIA 2024 kunnen ondernemers 40% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Dit betekent niet alleen een directe verlaging van belastingverplichtingen, maar ook een investering in een duurzamer bedrijf.  

Wijzigingen t.o.v. 2023

In 2024 zijn diverse wijzigingen gedaan en zijn een aantal regelingen aangescherpt.
Bijvoorbeeld bij een investering in een accu moet deze in 2024 aangesloten zijn op een duurzame energieopwekinstallatie. Projectleider Energie Gert aan het Rot verwacht dat deze wijziging weinig impact heeft voor bedrijven die een accu willen gaan plaatsen. “Deze opstelling is in de meeste gevallen ook het meest rendabel en goed in te passen”.

Voor zonnepanelen is er ook een aanscherping gedaan, het maximaal piekvermogen is aangepast naar 55 kW. Dit betekent dat als de installatie groter is dan 55 kWp (ongeveer 125 stuks zonnepanelen) er geen EIA mag worden toegepast over het vermogen boven de 55 kW.

Wijzigingen zijn er ook voor warmtepompen, energiesystemen voor verwarmen of koelen van gebouwen, energiezuinige ventilatoren, luchtbehandelingskasten, glas en isolatie. Hierbij zijn mogelijkheden om voor aftrek in aanmerking te komen beperkt en allen van toepassing in specifieke situaties.

Nieuwe regelingen

Er zijn zes nieuwe installaties toegevoegd aan de EIA-lijst 2024. Zo komen investeringen in een watertoevoersysteem voor het beregenen van gewassen en investeringen in een beregeningsboom met lage waterdruk in aanmerking voor de landbouw. Ook zijn er mogelijkheden voor een elektrisch aangedreven voerrobot voor melkvee en installatie voor CO2-winning uit de buitenlucht bij de tuinbouw.

Bekijk de volledige lijst

Investeren? Inzicht is de eerste stap

Denkt u na over investeren in duurzame bedrijfsmiddelen? Dan is inzicht in waarop u kunt besparen een belangrijke eerste stap. Een energiescan uitvoeren geeft inzicht en handvatten om een plan op te stellen. “Hierbij bekijken we ook of de mogelijke investeringen vallen binnen de EIA-regeling”, geeft Gert aan het Rot aan. “Door het uitvoeren van een energiescan krijg je inzicht in zowel het energieverbruik als de besparingsmogelijkheden en mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. De EIA-regeling kan doorslaggevend zijn om het rendement op een investering te verhogen. Daarbij kunnen de kosten van de energiescan, onder voorwaarden, ook worden meegenomen in de EIA-regeling.”

Meer weten?

Vragen over de EIA-regeling of interesse in een energiebesparingsscan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Wij denken graag met u mee over de best passende oplossingen op uw bedrijf.  


* verplichte velden

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden