Financieel voordeel met depop-repop

Publicatiedatum: 14 oktober 2020

Depop-repop (depopulation-repopulation) is een prima middel voor een flinke gezondheidsverbetering van de zeugenstapel of vleesvarkens. Dit vergt wel een goede planning en voorbereiding. Mits goed uitgevoerd, levert het veel financiële voordelen op, vooral voor vleesvarkens: € 19 per jaar per varken.

Directeur Paul Bens van DLV Advies benadrukt dat je niet alleen moet reageren op de lage prijzen. “Er is nu een prijsval door een calamiteit, Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland. Dit is niet een prijsdal door een structureel te hoog aanbod van biggen en vleesvarkens. De verwachting is dat de prijsval tijdelijk is en dat je zomaar weer in betere prijzen kunt zitten als je nu gaat leeg draaien. Naast de prijzen is een gedegen voorbereiding van groot belang alvorens je start met leegdraaien.”

Hoge gezondheid handhaven

Om een goede gezondheid te halen en te handhaven zijn vergaande maatregelen nodig. Het zonder plan leegdraaien en herbevolken is zinloos. Denk goed na over aanpassing van je locatie en werkwijze om na opstart vrij van ziekten te blijven. “Misschien moet de binnenkomende lucht gefiltreerd worden. Bij een ongunstige ligging kun je een luchtwegziekte binnen een maand terug hebben”, zegt Bens.

“Verder is het toepassen van depop-repop een uiterste maatregel die alleen werkt als je alles perfect voor elkaar hebt of kunt krijgen. De weg er naartoe is lang, begin eerst met maatregelen: zijn je looplijnen wel goed, werk je al consequent met kleuren, is een meerwekensysteem een optie, kun je all-in-all-out toepassen, enzovoort. Alles wat de gezondheid verbetert, heeft al direct een positief effect. Een goede gezondheid is de belangrijkste pijler voor de resultaten. Pas dit al vast toe en schakel dan pas om met depop-repop” Het compleet leeg draaien van een bedrijf en opnieuw opstarten is bij enkele ziekteverwekkers de enige optie om er echt vanaf te komen.

Kosteneffect zeugen

Door toepassing van depop-repop kunnen de resultaten flink verbeteren, in combinatie met een hoge gezondheidsstatus. Bens gaat er voor depop-repop van uit dat dit € 100 per zeug per jaar oplevert. Dat wordt al gehaald bij 1 big per zeug per jaar extra, bij 30 gram biggengroei, € 1 toeslag op de biggenprijs, € 20 lagere gezondheidskosten en 1 uur arbeidsbesparing.

De depop-repop kost per zeug € 300 tot € 400, dus de terugverdientijd is drie tot vier jaar.

Kosteneffect vleesvarkens

Voor vleesvarkens is het positieve kosteneffect naar verhouding groter. Bij een hogere groei van 75 gram per dag extra, een lagere voerconversie van 0.1, € 1 lagere gezondheidskosten per jaar per varken en 1% minder uitval, is het resultaat al minimaal € 19 per jaar per varken.

Wel is van belang om vooraf goed na te denken over de afzet van je biggen en de juiste aansluiting bij de vleesvarkenshouder. Niet iedere combinatie is geschikt voor dit product. Ook moet je afnemer wel op de hoogte zijn van de keuze om leeg te draaien bij de zeugen. Er komen immers minimaal 5 weken geen biggen en de biggen daarna hebben een hele andere gezondheidsstatus.
Ook hiervoor is een goede planning vooraf dus belangrijk.

Dit artikel is met aanpassingen overgenomen van de website van Nieuwe Oogst.

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Paul Bens

Adviseur Financieel Management
0413 33 68 00
Stuur e-mail
Meer over Paul

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden