Interessante regeling houtkachels en biomassaketels

Publicatiedatum: 19 december 2016

Op de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels is vanaf 1 januari 2017 subsidie te verkrijgen. Voor de ISDE regeling die dan opengaat is 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. 

Met deze regeling stimuleert de overheid het verwarmen van woningen en bedrijven met duurzame energie. Zo wordt energie bespaard en CO2-uitstoot verminderd. Deze regeling wordt opengesteld om het financieel rendement te verbeteren.

Houtkachels en biomassaketels

De subsidie voor de aanschaf of vervanging van houtkachels en biomassaketels vanaf 40 kW wordt verhoogd van € 80,- per kW naar € 110,- per kW.

Subsidiebedrag afhankelijk van energieleverend vermogen

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het systeem en het energieleverend vermogen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een lijst opgesteld waarop investeringen vermeld staan die aan de technische eisen van de regeling voldoen. Hieronder een indicatie van de subsidiebedragen per soort systeem.

Systeem Subsidiebedrag
Zonneboilers Afhankelijk van de jaaropbrengst met een minimum van € 0,30 / kWh bij een boiler van 10 m² 
Warmtepompen Afhankelijk van het systeem, met een minimum van € 2.000,-
Biomassaketels tot 500 kW          € 110,- per kW vermogen, met een minimum van € 2.500,- tot 40 Kw
Pelletkachels € 50,- per kW vermogen, met een minimum van € 500,-

 

Berekenen terugverdientijd

De regelingen zijn interessant voor bedrijven met warmtevraag zoals zeugenbedrijven, vleeskuikenhouders en vleeskalverhouders. Zeugenbedrijven en vleeskuikenhouders gebruiken warmte om hun dierverblijven te verwarmen. Vleeskalverhouders gebruiken veel warm water voor het aanmaken van melk. Afhankelijk van de warmtebehoefte van een bedrijf kan met de ISDE-subsidie de investering, in bijvoorbeeld een biomassaketel, binnen 5 jaar terugverdiend worden. Wilt u weten wat de terugverdientijd en het rendement in uw situatie is? Neem dan contact op met Jan Pijnenburg of Gerben de Vries.

SDE open in maart

Voor de grotere bedrijven is de SDE interessant. De SDE-regeling gaat open per 7 maart 2017, voor deze regeling is 6 miljard beschikbaar. Voor de SDE is er een exploitatiesubsidie waarbij er tot 12 jaar subsidie verkregen kan worden over de geproduceerde warmte. Bij deze regeling is het interessant om te kijken naar kachels vanaf 500 kW. De exacte voorwaarden voor deze regeling worden in februari 2017 verwacht.

Meer weten over ISDE, SDE of andere regelingen rondom duurzame energie? Neem contact op met onze specialist duurzame energie Joan van den Heuvel

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden