Invoering fosfaatrechten jaar uitgesteld

Publicatiedatum: 13 oktober 2016

De invoering van het voorgestelde fosfaatrechtenstelsel wordt met een jaar uitgesteld. Het volledige stelsel wordt per 1 januari 2018 van kracht. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een nota aan de Tweede Kamer die donderdagochtend verscheen.

Van Dam ziet zich genoodzaakt het wetsvoorstel aan te passen, omdat het huidige voorstel niet voldoet van de Europese staatssteunkaders. 

Behoud van derogatie?

Door deze wijziging kan het fosfaatrechtenstelsel nog niet sturen op de fosfaatproductie van de melkveehouderij in 2017. De urgentie om de fosfaatproductie te reduceren is hoog. De Europese Commissie benadrukt dat het essentieel is dat Nederland een overtuigend pakket presenteert, waarmee de fosfaatproductie in 2017 wordt verminderd. "De inzet van de Europese Commissie is dat eind 2017 zeker moet worden gesteld dat Nederland weer aan de verplichtingen voldoet", aldus Van Dam. De vraag is nu op welke wijze dit door de sector gerealiseerd moet worden?

Wat betekent dit voor mij?

De verlaging van de fosfaatproductie is van belang voor het behoud van derogatie. Wat betekent het voor bedrijven die stoppen met melkvee in 2017? Krijgen zij op basis van de referentiedatum 1 januari 2018 wel fosfaatrechten toegewezen? Dan zullen zij ongetwijfeld per 1 januari 2018 nog als landbouw bedrijf geregistreerd moeten zijn.

Bedrijven moeten nu 2017 goed benutten om beter te kunnen anticiperen op de toe te wijzen rechten. Hopelijk is er voor die tijd ook duidelijkheid over de toelaatbaarheid van een geborgde KringloopWijzer. 

Voor de individuele veehouder zeker aanleiding om nu goed zijn strategie uit te zetten naar 2018.

Bekijk hier de toelichting bij de nota van wijziging bij het voorstel van wet tot wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten. 

Neem voor meer informatie over fosfaatrechten contact op met Vic Boeren of Niek Groot Wassink

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden