ISDE-subsidie: nog volop budget beschikbaar voor zonnepanelen en kleine windmolens

Publicatiedatum: 21 juni 2021

Begin 2021 is de nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) opengesteld voor zonnepanelenprojecten en/of kleinschalige windturbines. De subsidie kan tot en met 31 december 2023 worden aangevraagd. Voor dit jaar is er 40 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.

Uit navraag bij RVO blijkt dat er nog voldoende budget beschikbaar is.

Investering zonnepanelen

In tegenstelling tot de SDE++ subsidie, die alleen aangevraagd kan worden voor grootverbruikersaansluitingen, is de ISDE voor zonnepanelen bedoeld voor ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting en een jaarverbruik boven de 50.000 kWh. Het voordeel van een kleinverbruikersaansluiting is dat hiervoor (nog) geen netwerkbeperkingen zijn in Nederland en er dus nog teruggeleverd kan worden.

In aanmerking komen?

Om in aanmerking te komen voor de ISDE dient de zonnepaneleninstallatie een vermogen te hebben tussen de 15 tot en met 100 kWp. Er is € 125 per kW-vermogen subsidie aan te vragen. Dit zou voor een 60.000 Wp installatie € 7.500 opleveren. DLV Advies maakt voor veel ondernemers een rendementsberekening. Uit ervaring komt een investering in een PV-systeem i.c.m. de ISDE-subsidie op een terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaren uit. Dit maakt het economisch interessant te investeren in zonnepanelen en uw bedrijf te verduurzamen.

Investering windturbines

Een ISDE is voor windturbines aan te vragen bij een rotoroppervlakte tussen de 50 m2 en 500 m2. Het project mag uit meerdere turbines bestaan. Daarnaast moeten de turbines aangesloten worden op een aansluiting van 3 × 80 A of kleiner. Er is € 66 per m2 rotoroppervlakte aan te vragen. Dit zou bijvoorbeeld voor een EAZ 13.2.-turbine uitkomen op bijna € 9.000.

Subsidie aanvragen

DLV Advies is bekend met de ISDE-regeling en kan de aanvraag voor u verzorgen. Wij berekenen alleen de aanvraagkosten voor de ISDE voor zonnepanelen indien de subsidie aan u wordt toegekend. Informeer bij onze specialisten naar de mogelijkheden.

 

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden