Kinderdagverblijf op melkveehouderij en akkerbouwbedrijf Burgmans

Publicatiedatum: 10 april 2024

Maarten Burgmans heeft samen met zijn vrouw en vier dochters een melkveehouderij gecombineerd met akkerbouw in Dronten. De relatie tussen de familie Burgmans en DLV Advies is er één die generaties overspant. Ooit begonnen met Maartens schoonvader en oud-collega Hilco Brand, projectleider Bouw, is inmiddels Jarco Brand, inderdaad de zoon van, als vaste adviseur vanuit DLV Advies betrokken bij de bijzondere transformatie die op de boerderij is gerealiseerd.

Naast de bouw en uitbreiding van een nieuwe stal voor jongvee en een speciale productiegroep voor de vaarzen in 2019, is de laatste en een van de meest opvallende projecten op het erf van Burgmans, de realisatie van een agrarische kinderopvang. Hiermee heeft het bedrijf een tweede verdienmodel op het erf gecreëerd.

Uit het onderwijs, in de kinderopvang

Het idee is geboren uit vele gesprekken met zijn vrouw Corine die een achtergrond in het onderwijs heeft. Inmiddels is dit idee werkelijkheid geworden. De verbouwde en uitgebreide schuur opende in juli 2023 haar deuren als kinderopvang, waar momenteel 45 kinderen in drie groepen kunnen worden opgevangen.

Bouwbegeleiding en vergunningaanvragen

Het concept start uiteraard bij een voorontwerp, een bouwtekening en de aanvraag van de benodigde vergunningen. Waarom DLV Advies, willen wij weten. “Er zijn meer dan voldoende kleinere adviesbureaus, niets ten nadele van hen, maar DLV Advies beschikt wel over specialisten op elk denkbaar gebied”, benoemt Maarten. “Daarnaast loopt Jarco hier ook al weer heel wat jaren mee en dat schept simpelweg vertrouwen. Ik heb dan ook weinig hobbels ervaren in het gehele voortraject. Zowel het ontwerp van de bouwtekening als de bouwbegeleiding verliepen soepel. Een goede samenwerking en overleg heeft mede bijgedragen dat ook de vergunningaanvragen zonder al te veel aanpassingen zijn goedgekeurd”, vertelt een tevreden Maarten.

Agrarische kinderopvang

De kinderopvang onderscheidt zich door een unieke combinatie van zorg en natuur, met volop ruimte binnen en buiten, uitstapjes naar de boerderij en een focus op het omgaan met dieren. Maarten: “De enorme vraag en een wachtlijst van 30 kinderen bewijzen het succes van dit concept. Het is een verrijking voor de regio, die zowel kinderen als ouders aantrekt en nieuwe mogelijkheden biedt voor potentieel personeel.”

Mantelzorg op het erf

Een ander project dat de veelzijdigheid van het boerenerf laat zien, betreft de zorg voor Maartens schoonmoeder via een mantelzorgwoning. In samenwerking met Jarco en DLV Advies is er een prefab-woning geplaatst, waar zijn schoonmoeder vanaf de zomer van 2024 zal verblijven.

Vooruitkijken met vertrouwen

De projecten op het boerenerf van de familie Burgmans illustreren hoe een traditioneel boerenbedrijf hand in hand kan gaan met innovatieve projecten die in eerste instantie niet zo voor de hand liggen. “Het is natuurlijk niet allemaal rooskleurig. Bij zo’n tweede tak van sport komt enorm veel papierwerk kijken en het is een hoop geregel. Maar het dagelijkse succes van de kinderopvang laat wel zien waarvoor je het doet en met goede mensen om je heen, kun je meer doen. En tot op heden gaat het goed”, aldus Maarten.

Tweede verdienmodel

De projecten op het erf van Burgmans zijn slechts enkele voorbeelden van hoe agrariërs hun ondernemingen kunnen verbreden met een positieve impact. Onderzoek daarom de mogelijkheden van een tweede verdienmodel naast de agrarische onderneming. Meer weten? Kom dan in contact met één van onze adviseurs.

Geen ranking noodzakelijk bij LBV regeling

Vorige maand kondigde RVO al aan dat het budget voor de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus is verhoogd met bijna...

Lees verder

Regeling GLB-bedrijfsplanvoucher t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Wilt u omschakelen naar duurzame landbouw? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden