Korting fosfaatrechten 8.3%

Publicatiedatum: 14 juli 2017

Het kortingspercentage voor fosfaatrechten wordt 8,3%. Dat heeft staatssecretaris Van Dam woensdag bekendgemaakt. De korting wordt toegepast op de fosfaatrechten die per 1 januari 2018 worden toegekend in het fosfaatrechtenstelsel.

Grondgebonden bedrijven worden ontzien

Het kortingspercentage is berekend op basis van de omvang van de fosfaatproductie op de peildatum (2 juli 2015) voor het fosfaatrechtenstelsel (89,4 miljoen kilo) en het sectorplafond voor de fosfaatproductie in Nederland (84,9 miljoen kilo). Verder is rekening gehouden met de wens van de Tweede Kamer om grondgebonden bedrijven te ontzien van de generieke korting en de korting voor bedrijven met een klein overschot te beperken tot het punt waarop ze grondgebonden zouden zijn. De korting zou nog hoger kunnen worden als de fosfaatproductie hoger wordt dan verwacht. 

Knelgevallenregeling voor starters 

De Knelgevallencommissie adviseert om twee categorieën bedrijven aan te wijzen die voor compensatie in aanmerking komen. Hierbij wordt de generieke korting met 1 procent opgehoogd om ruimte te creëren. Dat gaat ten eerste om nieuw gestarte bedrijven die op basis van een aantal criteria kunnen aantonen dat ze inderdaad een nieuw gestart bedrijf zijn. Het advies is om die bedrijven een compensatie te geven die overeenkomt met de helft van het verschil tussen de feitelijke melkveebezetting in de nieuwe stal en de aanwezige stalcapaciteit. Wie de stalcapaciteit al voor 90% vol had, komt niet voor compensatie in aanmerking.

Knelgevallenregeling voor bijzondere situaties

De andere categorie bedrijven die gecompenseerd zouden moeten worden, zijn bedrijven die door de realisatie van een natuurgebied, de aanleg van infrastructuur, of nutsvoorzieningen in een bijzondere situatie verkeren (bijvoorbeeld door bedrijfsverplaatsing). Ook in die gevallen moet duidelijk zijn dat de veebezetting op de peildatum duidelijk lager lag dan (5%) zonder die bijzondere omstandigheden het geval zou zijn geweest.

Geen knelgevallenregeling voor groeiers

Op dit moment is er dus nog geen sprake van dat bestaande bedrijven die forse investeringen gedaan hebben in de ontwikkeling van hun bedrijf gecompenseerd worden. Vic Boeren, manager rundvee bij DLV Advies: “Deze bedrijven komen echt in de knel als er geen compensatie gaat plaatsvinden. Hier zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn.” 

Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024

Wij nodigen u van harte uit voor de praktijkmiddag regeneratieve landbouw op vrijdag 9 augustus a.s. op het teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap...

Lees verder

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden