Laatste SDE+ bijna open

Publicatiedatum: 16 oktober 2019

Van 29 oktober tot en met 14 november gaat de laatste SDE+-regeling opnieuw open, in 3 fases van een week. Dit is het laatste jaar dat de SDE+ in haar huidige vorm wordt opengesteld. Voor deze ronde is een verplichtingenbudget van € 5 miljard beschikbaar gesteld. Joan van den Heuvel, specialist duurzame energie, adviseert om gebruik te maken van de laatste mogelijkheid voor SDE+. 

Openstellingsronde SDE+ najaar 2019 Fasegrenzen hernieuwbare elektriciteit en/of warmte €/kWh Fasegrenzen hernieuwbaar gas €/kWh
29 oktober, 9.00 uur 0,090 0,064
4 november, 17.00 uur 0,110 0,078
11 november, 17.00 tot 14 november, 17.00 uur 0,130 0,092

 

Laatste kans op aanvraag SDE+

“Voor ondernemers met relatief veel dakoppervlakte, dat wil zeggen groter dan 1.500 m², en/of met een groot zakelijke aansluiting zijn met name zonnepanelen interessant”, zegt Van den Heuvel. “Aanvragen met een lagere kostprijs krijgen voorrang, zodat ondernemers gestimuleerd worden om projectaanvraag vooraf door te rekenen en tegen een scherp subsidiebedrag aan te vragen. DLV Advies dient aanvragen standaard op de eerste dag in zodat dit de grootste kans op toekenning geeft. Vooral in het geval dat het totaalbedrag wordt overschreden,” legt Van den Heuvel uit. “Ter voorbereiding op een aanvraag maken we o.a. een rendementsberekening. Hiervoor inventariseren we eerst de beschikbare vierkante meters en de capaciteit van de stroomaansluiting. Deze factoren bepalen mede de mogelijkheden en omvang van een zonnepanelensysteem en dus wat verstandig is om aan te vragen in de SDE+.”
Daarnaast is het van belang om vooraf af te wegen of dat u zelf wil investeren of het dak te verhuren. De SDE-aanvraag dient hier op afgestemd worden. DLV Advies kan u hierin begeleiden.
In de komende ronde zal onder andere een legplan en transportindicatie van de netbeheerder onderdeel uit maken van de aanvraag. Met een legplan wordt direct duidelijk hoe de zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst. Uit de indicatie moet blijken dat de transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie waarvoor men de subsidie aanvraagt.
In de laatste SDE+-openstelling kunt u naast SDE op zonnepanelen ook SDE aanvragen voor onder andere biomassa (vergisting en houtkachel) en windenergie.

SDE++ vanaf 2020

Vanaf volgend jaar zal de SDE+ worden beëindigd en wordt de nieuwe SDE regeling ingesteld, de SDE++. De SDE++ maakt het mogelijk om naast hernieuwbare energieproductie ook andere emissiereductietechnologieën te stimuleren. Zo zal  subsidie verstrekt gaan worden op basis van technieken die CO2-reductie realiseren. Het kabinet streeft daarbij naar 49% CO2-emissiereductie in 2030, terwijl Nederland op het moment volgens de berekeningen op slechts 21% reductie uitkomt. De exacte voorwaarden, net als welke technieken er in de nieuwe SDE++-regeling van toepassing worden, zijn nog niet bekend. Naar verwachting wordt de regeling maar één keer per jaar opengesteld. 

Wilt u meer weten over de laatste SDE-openstelling? Neem dan contact op met een van onderstaande adviseurs. Zij helpen u graag verder met de aanvraag. 

Zuid- en West-Nederland: Joan van de Heuvel en Maaike Pels
Oost- en Noord-Nederland: Stijn Haarhuis en Ron Middelkamp

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden