Meer tijd om 12 tot 15 jaar SDE-subsidie te ontvangen

Publicatiedatum: 26 juni 2021

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor de productie van hernieuwbare energie of het toepassen van CO2-verminderende technieken is vanaf 5 oktober aan te vragen bij de RVO. Dit is 2 weken later dan eerder aangekondigd door RVO.  

Deze regeling is bedoeld voor bedrijven en (non-)profitinstellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving. Deze regeling stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft.

Wees er wel op tijd bij. De eerste openstelling van de SDE++ vond plaats van 24 november tot en met 17 december 2020. Er was een verplichtingenbudget beschikbaar van 5 miljard euro. In totaal zijn er 4.112 subsidieaanvragen ingediend met een gezamenlijke budgetclaim van 6.4 miljard euro. De vorige regeling is dus overschreden, maar niet fors. Omdat niet iedereen heeft mee kunnen dingen in de vorige ronde en er een toenemende trend is in investeren in duurzame energie of klimaatdoeleinden, is het verstandig om al voor de nieuwe openstelling helder te krijgen welke stappen u moet ondernemen. Daar kunnen we u bij helpen. Raadpleeg één van onze adviseurs door hier uw contactgegevens achter te laten, dan bekijken we samen wat in uw situatie wenselijk is. Voor zonnepanelen is de voorwaarden dat het systeem aangesloten dient te worden op een groot zakelijke aansluiting (groter dan 3 x 80A). Deze aansluiting hoeft overigens nog niet aanwezig te zijn ten tijden van de aanvraag.

Later in het jaar

De reden dat de openstelling 2 weken is uitgesteld, heeft te maken met grote, vergunningsplichtige projecten.  Deze krijgen hierdoor meer tijd om de vergunning rond te krijgen. Daarnaast zou bij een vroegere openstelling de zienswijzeperiode in de zomervakantie vallen. Nu is de openstellingsronde uitgesteld naar 5 oktober tot en met 11 november 2021.

Niet alleen op zonnepanelenen windmolens kunnen SDE-aanvragen worden ingediend. Ook CO2-reducerende technieken zijn aan de SDE++ regeling toegevoegd. Waaronder de afvang en opslag van CO2 (CCS), elektrische boilers en de benutting van restwarmte.

Subsidiestop voor biomassa

Het demissionaire kabinet heeft besloten dat er een tijdelijke subsidiestop voor biomassa voor lage temperatuurwarmte komt. Er was al sprake van een voorstel binnen het kabinet om de subsidie voor het stoken van houtige biomassa langzaam af te bouwen. Nu deskundigen zeggen dat biomassa meer kwaad dan goed doet voor de luchtvervuiling, uitstoot en ontbossing, is het onderwerp controversieel verklaard. Tot een nieuw kabinet gevormd is, kan niet worden gewerkt aan een afbouwplan voor de subsidie. Vandaar dat het kabinet nu komt met een stop op de subsidie.

Helft van klimaatdoel

Wanneer de verwachte aanvragen worden doorgerekend zou met behulp van deze regeling  3,32Mton CO2 gereduceerd worden per jaar. Een behoorlijke bijdrage aan het realiseren van de klimaatdoelen die de overheid voor 2030 nastreeft. Het zou in totaal gaan om 49 procent CO2-reductie in de periode 1990 tot 2030.

Bent u van plan om te investeren in duurzame energieproductie of klimaattransitie? Of bent u dit nog niet van plan omdat u er nog te weinig over weet maar bent u wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Informeer bij onze adviseurs naar de voorwaarden en mogelijkheden voor een adviesgesprek.

Hiermee kunt u gedegen beslissingen nemen en bent u voorbereidt op de toekomst. Wacht niet te lang, om gebruik te maken van de  SDE++ openstelling 2021 is het verstandig om al in de zomer een plan te maken. Zo loopt u niets mis.

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden