SDE+ 7 maart open

Publicatiedatum: 30 november 2016

Het budget voor SDE-subsidie werd dit jaar fors overschreden door het aantal aanvragen. Hierdoor werden veel SDE-aanvragen niet toegekend. Daarom stelt minister Kamp in 2017 fors meer geld beschikbaar. Voor de voorjaarsronde wordt in ieder geval  2 miljard euro extra vrijgemaakt.

Voor- en najaarsronde

Tijdens de voorjaarsronde, die loopt van 7 maart tot en met 30 maart 2017, is in totaal is 6 miljard euro beschikbaar. Voor de najaarsronde is minister Kamp voornemens nog eens 6 miljard euro uit te trekken. Het officiële bedrag voor de najaarsronde wordt voor 1 juni 2017 bekend gemaakt.

Maximum basisbedrag verlaagd

Het maximum basisbedrag per kilowattuur wordt wel verlaagd. Die gaat van 15 cent per kWh naar 13 cent per kWh in 2017. Dit omdat de kostprijzen voor hernieuwbare energie zijn gedaald. De voor- en najaarsrondes kennen drie fases. De voorjaarsronde begint op 7 maart, met 9 cent/kWh, en loopt op tot 11 cent/kWh op 13 maart en uiteindelijk 13 cent/kWh op 20 maart. Voor hernieuwbaar gas varieert het fasebedrag van 6,4 tot 9,2 cent/kWh.

Zonnepanelen dalen in basisbedrag

Voor zonnepaneleninstallaties groter dan 15 kWp geldt een basisbedrag van 0,125 euro/kWh en een voorlopig correctiebedrag van 0,033 euro/kWh. Dit is een daling van het basisbedrag die te verklaren is door een verdere daling van de zonnepanelenprijzen. Deze zijn recent met 10-15% gedaald.
De SDE+ subsidieregeling is onderverdeeld in de categorieën biomassa, geothermie (aardwarmte), water, wind en zon. Zonne-energieprojecten komen alleen in aanmerking als een grootverbruikersaansluiting aanwezig is. Dit betekent een aansluitingswaarde van meer dan driemaal 80 ampère.

Monomestvergisting krijgt bovengrens

Voor monomestvergisting wordt in 2017 een bovengrens van 400 kW gehanteerd, zodat een hoger aantal vollasturen mogelijk is en projecten op boerderijschaal eerder mogelijk zijn, zo schrijft de minister. Grotere projecten kunnen een subsidieaanvraag indienen in de categorie mestcovergisting. In 2017 wordt voor monomestvergisting een aparte tender opengesteld. Deze wordt eerst door de Europese Commissie beoordeeld. Door een aparte regeling voor monovergisters op te zetten wil minister Kamp deze optie concurrerend maken binnen de SDE+. Naar alle waarschijnlijkheid geldt voor deze aparte regeling dezelfde voorwaarden. Het basisbedrag voor warmte en elektriciteit bedraat 0,125 euro/kWh en 0,088 euro/kWh voor groen gas.

SDE-aanvraag mogelijk op basis van no cure no pay

DLV Advies heeft al vele SDE-subsidies aangevraagd. Dit doen we tegen zeer scherpe tarieven en desgewenst ook op basis van no cure no pay. Wilt u een SDE-aanvraag laten verzorgen of heeft u vragen over toepassingsmogelijkheden en economisch rendement neem dan contact op met een van onderstaande specialisten of vul hier uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.

 

Energiebedrijven zetten in op zelfverbruik: zinvol of onrealistisch

Waar je voorheen simpelweg je opgewekte elektriciteit kon terugleveren aan het netwerk en deze administratief kon verrekenen met de elektriciteit die je...

Lees verder

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden