Snelle goedkeuring voor Renure als kunstmestvervanger noodzakelijk

Publicatiedatum: 26 maart 2024

Recente ontwikkelingen binnen de Europese Commissie brengen mogelijk een doorbraak voor de agrarische sector: het gebruik van bewerkte dierlijke mest als een potentieel alternatief voor kunstmest, lijkt binnen handbereik te liggen. Deze versoepeling van regels, gecommuniceerd aan demissionair minister Adema, is een lichtpuntje waar Paul Blokker, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies, enthousiast over is. Tegelijkertijd benadrukt hij dat dit een langverwachte stap is.

"Renure, zoals bewerkte dierlijke mest bijvoorbeeld door middel van een stripper, wordt genoemd, wordt al geruime tijd toegepast in de agrarische sector. Veehouders pleiten al lange tijd voor goedkeuring voor het gebruik ervan."

Kunstmest duur en niet duurzaam

Een belangrijk knelpunt is de beperkte hoeveelheid dierlijke mest die mag worden gebruik. Vervolgens mag er wel meer kunstmest gebruikt worden. "Op dit moment voeren veel boeren dierlijke mest af en kopen kunstmest aan. Dit is niet alleen kostbaar, maar ook niet erg duurzaam", legt Paul uit. Mestvergisting in combinatie met een stripper biedt een oplossing om mest te verwerken tot Renure en tegelijkertijd de bedrijfsemissies te verminderen. Bovendien levert het biogas op, dat kan worden omgezet in groene stroom of groen gas. "Het is echt een win-winsituatie."

Monomestvergisting essentiële schakel in energietransitie 

De specifieke voorwaarden met betrekking tot het gebruik van Renure zullen worden vastgesteld zodra Brussel met het definitieve voorstel komt. "Ik hoop dat dit snel gebeurt. Mestverwaarding en -vergisting is een essentieel onderdeel van de energietransitie en zal een centrale rol spelen in de kringlooplandbouw", voegt Paul toe.
 

Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024

Wij nodigen u van harte uit voor de praktijkmiddag regeneratieve landbouw op vrijdag 9 augustus a.s. op het teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap...

Lees verder

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden