Stoppersregeling 20 februari open

Publicatiedatum: 15 februari 2017

Een bedrijf met 100 melkkoeien en bijbehorend jongvee krijgt maximaal €155.000  stopperspremie. Dit is gebaseerd op de premies van €1.200  per melkkoe, €636 per pink en €276 per kalf in de stoppersregeling ten behoeve van fosfaatreductie. Per koe kunnen 0,44 kalveren en 0,36 pinken worden aangemeld voor de regeling. 

Stoppersregeling 20 februari open

De Subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij gaat 20 februari open en loopt tot en met 3 maart. De subsidieregeling loopt daarna door in een volgende ronde. Alleen bedrijven met melkkoeien die stoppen met het leveren van melk in 2017 kunnen deelnemen. Deelnemers krijgen premie voor het aantal aanwezige dieren op 20 februari, tenzij dit aantal hoger is dan het aantal dieren op 1 oktober 2016. Dan geldt het aantal dieren aanwezig op 1 oktober. Alle bedrijven die zich aanmelden kunnen deelnemen, tot het budget op is. Als er op de eerste dag meteen al meer aangevraagd wordt, volgt een loting. Wordt het budget op een latere dag overschreden, dan worden alle aanvragen afgewezen, die ingediend zijn op de dag van overschrijding.

Koeien ruilen en jongvee houden mogelijk

Voor deelname aan de stoppersregeling gelden een aantal voorwaarden. Zo moeten alle melkkoeien afgevoerd worden voor export of slacht. Als een ondernemer goed fokvee eerst wil ruilen tegen andere melkkoeien is dat mogelijk. Vic Boeren, manager rundvee: “Om problemen te voorkomen is het aan te raden dit wel vóór de openstellingsdatum van 20 februari te doen.” Het is mogelijk om (een deel van) het jongvee te houden voor jongveeopfok. Als de aanvraag toegewezen wordt, moet het bedrijf binnen 6 weken alle melkkoeien en aangemeld jongvee afvoeren. Dieren die langer dan 5.5 maand drachtig zijn mogen eerst afkalven op het bedrijf en moeten daarna afgevoerd worden. Tevens mag het bedrijf niet beëindigd worden voor 1 januari 2018.

Voor 100 bedrijven plaats in stoppersregeling

Voor deze openstelling is €12 miljoen beschikbaar. Een stoppend bedrijf met 100 koeien en bijbehorend jongvee krijgt 1.5 ton. Dat betekent dat voor 77 bedrijven van deze omvang plaats is binnen de eerste openstelling van de stoppersregeling. Uitgaande dat er ook bedrijven zullen kiezen voor alleen het afstoten van het melkvee, zal er ruimte zijn voor deelname van zo’n 100 bedrijven. Hiermee zal onvoldoende fosfaatreductie gerealiseerd worden. Het is daarmee aannemelijk dat er meerdere openstellingsrondes komen. De bedragen worden naar verwachting wel lager.  

Overwegingen voor deelname

“Voor bedrijven die het afgelopen jaar vastgelopen zijn met de financiering en liquiditeit, is de stoppersregeling een interessante optie,” aldus Boeren. “Als je de keuze hebt gemaakt om te stoppen dan geeft een jaar extra doormelken geen extra opbrengsten ten opzichte van de stoppersregeling.” Als je de keuze nog niet definitief gemaakt hebt, kun je mogelijk beter wachten op de volgende openstellingsperiode zo vindt hij. “De premies zijn in de volgende openstellingsrondes waarschijnlijk lager, maar tegen die tijd is er ook langer doorgemolken en zijn er dus weer meer melkopbrengsten.”

Financiële doorkijk maken 

De deelnemers aan de stoppersregeling moeten naast de afvoer van het vee veel regelen. Boeren: “Na de verkoop van de koeien komen er geen inkomsten meer binnen. Het is van belang door te rekenen hoe dit financieel uitpakt.” Een doorkijk maken van de gevolgen van stoppen is volgens de financieel adviseur aan te raden. Maar daarnaast zijn er ook andere zaken waar naar gekeken moet worden, zoals de mestvoorraad, voervoorraad. Wat te doen met de grond en de gebouwen? Etcetera. Het team van DLV Advies met specialisten op al deze terreinen kunnen de veehouder hierbij begeleiden.

Weten wat deelname aan de stoppersregeling in uw situatie betekent?

Neem dan contact Vic Boeren via 06 53 40 78 06 of v.boeren@dlvadvies.nl of neem contact op met een van de andere specialisten financieel management.

 

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden