Verplaatsingsregeling in de startblokken: ondernemers dringen aan op besluittermijnverlenging

Publicatiedatum: 25 januari 2024

Terwijl de verplaatsingsregeling voor bedrijven in de veehouderij nog op zich laat wachten, zijn de eerste beschikkingen voor de Lbv Plus-regeling binnen. Zij staan nu voor een cruciale beslissing. Binnen zes maanden moeten zij besluiten of ze deelnemen aan de regeling. Het verkennen van de mogelijkheden rondom verplaatsing vergt echter tijd en er is een groeiende roep vanuit de sector naar het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om de beslistermijn te verlengen.

Met de beschikking staan de ondernemers voor een uitdagend dilemma. “De termijn van zes maanden om te beslissen over deelname aan de verplaatsingsregeling lijkt veel, maar voor ondernemers die serieus overwegen te verplaatsen, is het een krappe deadline. Er zijn veel variabelen en onzekerheden die moeten worden afgewogen, vooral gezien de complexiteit van het verplaatsingstraject. Het verkennen van opties, van vergunningen tot ruimtelijke ordening, vergt zorgvuldigheid en tijd”, zegt Marco Hol, adviseur bij DLV Advies, hierover.

Oproep aan LNV: verleng beslistermijn

De oproep aan het Ministerie van LNV is duidelijk: verleng de beslistermijn voor ondernemers die serieus de mogelijkheid van verplaatsing willen onderzoeken. Marco: "Het is in het belang van alle betrokken partijen om ondernemers voldoende tijd te geven. De verlenging moet synchroon lopen met de bekendmaking van de verplaatsingsregeling, waarvan de Minister streeft naar een bekendmaking in de eerste helft van 2024, om realistische besluitvorming mogelijk te maken."

Complexiteit van verplaatsen

De verplaatsing van een veehouderijbedrijf is een ingrijpend proces met tal van juridische, logistieke en financiële overwegingen. Een verantwoorde beslissing vergt niet alleen de nodige informatie, maar ook ruimte voor overleg en advies.De roep om verlenging van de beslistermijn weerspiegelt de behoefte aan realistische mogelijkheden voor de ondernemers die overwegen te verplaatsen. Een doordacht beleid, in samenspraak met de sector, is van essentieel belang om een soepele en rechtvaardige transitie te waarborgen”, aldus de adviseur.

Verplaatsingsregeling

Er komt een verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting. Deze bedrijven kunnen subsidie krijgen voor vrijwillige verplaatsing binnen Nederland of naar een ander land in de Europese Unie. De subsidie is ook voor onderzoek naar de haalbaarheid van de verplaatsing. In het voorjaar volgt meer informatie over de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (LVVP). Wilt u hier meer informatie over? Laat dan uw gegevens hieronder achter.

Tijdlijn: wat zijn mijn deadlines?

Voor ondernemers die al in het bezit zijn van een beschikking heeft DLV Advies een interactieve tijdlijn samengesteld. Deze tijdlijn biedt een overzicht van de essentiële stappen en bijbehorende (huidige) deadlines vanaf het moment van ontvangst van de Lbv (plus) beschikking. Marco benadrukt het nut van dit stappenplan: “Dit overzichtelijke stappenplan fungeert als een praktische leidraad en ondersteunt ondernemers gedurende het gehele traject, vanaf het ondertekenen en opsturen van de overeenkomst tot aan het volledig beëindigen van de bedrijfslocatie.” Voor diegenen die het stappenplan willen ontvangen, volstaat het om onderstaande gegevens in te vullen, waarna de tijdlijn per e-mail wordt toegezonden.

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden