Vestigingssteun t.w.v. € 80.000 opent 3 juni a.s.

Publicatiedatum: 03 april 2024

Vandaag is de definitieve openstelling van de vestigingssteun gepubliceerd waarmee jonge boeren ter ondersteuning bij het  overnemen van een landbouwbedrijf een eenmalige uitkering kunnen ontvangen van € 80.000. De eerste openstelling vindt plaats van 3 juni tot en met 2 augustus 2024. De aanvragen worden gerangschikt op volgorde van binnenkomst en vervolgens afgehandeld totdat het budget volledig benut is. Wees er daarom snel bij.

Met een totaalbudget van € 237,65 miljoen, als onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, heeft deze subsidieregeling als doel bedrijfsovernames door jonge boeren te versnellen. Door de financiële lasten te verlichten, wordt de drempel voor jonge ondernemers verlaagd.

Overnamedocument en bedrijfsplan

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten aanvragers een overnamedocument en een bedrijfsplan indienen voor de komende vijf jaren. Dit plan moet niet alleen economische aspecten belichten, maar ook aandacht besteden aan klimaatverandering, duurzame energie, efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen en bescherming van de biodiversiteit.

Voorwaarden vestigingssteun

  • Je bent ouder dan 16 en jonger dan 40 jaar aan het einde van het aanvraagjaar.

  • De overname van het bedrijf heeft plaatsgevonden na 1 januari 2023. 
    (De datum op het gedateerde en ondertekende overnamedocument is leidend en wordt op dit punt door RVO beoordeeld. Deze datum is ook het moment vanaf wanneer de jonge landbouwer formeel het aanspreekpunt is voor (het gedeelte van) het bedrijf dat is overgenomen of aangekocht. Een voorbeeld van een overnamedocument kan zijn een notariële akte of een schriftelijke overeenkomst.)

  • Je bent bedrijfshoofd en beschikt over 'doorslaggevende zeggenschap'.

  • Je bent minimaal het aantal uren werkzaam in het bedrijf volgens het urencriterium.

  • Je hebt een landbouwopleiding afgerond of tenminste twee jaar aantoonbare werkervaring.

  • Je staat als ondernemer ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

  • Je hebt een standaardverdiencapaciteit van minimaal € 15.000.

  • Je moet het bedrijf minimaal 5 jaar voortzetten.

Vereisten voor jonge landbouwers bij de vestigingssteun

Als jonge landbouwer neem je volledig of gedeeltelijk een bedrijf over. De vereiste 'doorslaggevende zeggenschap' is aanwezig wanneer je het bedrijf als eenmanszaak voert, met meer dan 50 procent van het eigen vermogen deelneemt in een maatschap of vof, of meer dan 50 procent van de aandelen bezit bij een BV. In het geval van twee jonge landbouwers geldt elk 25 procent. Voor de aanvraag moet de bedrijfsovername notarieel worden vastgelegd en er dient een bedrijfsplan te worden opgesteld.

Vestigingssteun herhaaldelijk opengesteld

De regeling voor de vestigingssteun zal de komende jaren herhaaldelijk worden opengesteld. Het totaalbudget wordt uitgekeerd via verschillende subsidie openstellingen tot en met 2027. De eerste openstelling is van 3 juni tot en met 2 augustus 2024 en bedraagt € 75 miljoen. De eerste openstelling voor bedrijfsovername door jonge ondernemers vindt plaats van 3 juni tot en met 2 augustus 2024. Deze aanpassing is tevens een reactie op de stopzetting van de regeling voor Vermogensversterkend Krediet (VVK), die niet aansloot bij de behoeften van jonge ondernemers na een bedrijfsovername. De subsidieregeling voor vestigingssteun biedt daarentegen een veelbelovende ondersteuning voor jonge boeren en tuinders in het realiseren van hun ambities in de agrarische sector.

Vragen over of ondersteuning bij aanvraag vestigingssteun

Heeft u al een bedrijfsplan en wilt u weten of deze geschikt is voor de aanvraag van de vestigingssteun of wilt u meer weten over deze regeling? Wilt u ondersteuning bij de aanvraag? Laat uw vraag en gegevens achter via onderstaand formulier. Wij zullen het antwoord op uw vraag rechtstreeks beantwoorden of contact met u opnemen indien u de vestigingssteun wilt aanvragen. 

* verplichte velden

Geen ranking noodzakelijk bij LBV regeling

Vorige maand kondigde RVO al aan dat het budget voor de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus is verhoogd met bijna...

Lees verder

Regeling GLB-bedrijfsplanvoucher t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Heeft u investeringsplannen? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie GLB-...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden