Zonnepanelen snel rendabel

Publicatiedatum: 24 mei 2017

Zonnepanelen worden vaak in verband gebracht met asbest saneren. Dit is zeker geen must, volgens Joan van den Heuvel, specialist duurzame investeringen bij DLV Advies. 

Einde aan Asbest eraf, zonnepanelen erop-regeling

“De saneringsregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' eindigde in vrijwel alle provincies in 2016. Met de regeling was het mogelijk de saneringskosten vrijwel volledig vergoed te krijgen. Per vierkante meter astbestdak kon je als boer twee keer € 4,50 subsidie krijgen. Dat stapelen is nu, met uitzondering van de provincie Friesland, niet meer mogelijk.” 

EIA maakt zonnepanelen rendabel voor kleinverbruikers

Toch blijven zonnepanelen een interessante investering volgens Joan van den Heuvel. “Boeren met een aansluiting voor kleinverbruik (maximaal 3 x 80 ampère) hebben geen subsidie nodig om een zonne-energieproject rendabel te maken.” Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) is het voor hen mogelijk om 55.5% van de investeringskosten af te dekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Voor boeren met een kleinverbruik aansluiting is het tot 2020 mogelijk om de energiebelasting te salderen. De Tweede Kamer nam de motie aan om dit te verlengen tot 2023, maar dit is nog niet overgenomen door de regering. Salderen betekent dat over  de teruggeleverde  stroom, de energiebelasting wordt verrekend met de afgenomen  stroom en de boer alleen belasting  betaalt over het verbruik na saldering. 

SDE+ maakt zonnepanelen rendabel voor grootverbruikers

Bij grootschalige energieprojecten is salderen niet meer mogelijk. Boeren met een grootverbruikaansluiting moeten het hebben van een SDE+. Hiermee kan 15 jaar subsidie worden verkregen over de opgewekte stroom. “DLV Advies heeft ook ervaring met leaseconstructies, waarbij andere bedrijven het zonne-energieproject financieren,” vertelt Joan van den Heuvel. Ondernemers die een SDE-subsidie aan willen vragen adviseert hij om dit in eerste instantie op eigen naam te doen en na toekenning op zoek te gaan naar marktpartijen. 

Aandachtspunten bij aanschaf zonnepanelen

“Let bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen altijd op de brandveiligheid en vergeet niet te denken aan de verzekeringspolis, controle van constructie en garantievoorwaarden,” raadt hij aan. “Zo voorkom je onaangename verrassingen.” Een groenfinanciering kan een interessante optie zijn bij de aanschaf van zonnepanelen. “Bij de meeste banken is het mogelijk een groenfinanciering af te sluiten, waarbij tegen een gunstiger rentetarief een lening voor zonnepanelen kan worden afgesloten. Dit kan zowel bij groot- als bij kleinverbruik.”

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden