Energiebesparingsplicht aanpakken

Publicatiedatum: 27 maart 2019

Vanaf 2019 hebben veel bedrijven een informatieplicht energiebesparing. Dat betekent dat de kans groot is dat u ook voor 1 juli 2019 bij de overheid moet melden wat u doet om energie te besparen.

“Maak van deze nood een deugd en buig deze verplichting om in een voordeel”, raadt Jan Pijnenburg, gespecialiseerd in energiebesparing, iedereen aan. “Op ieder bedrijf zijn er meestal geweldige kansen om aan energiebesparing te doen. Waar veehouders werken aan plannen om met een investering van
€ 100.000 een rendement van 5% (oftewel € 5.000 per jaar) te realiseren, kom ik voor dezelfde veehouder met gemak op een jaarlijkse energiebesparing die het dubbele bedraagt.”

Maak van de nood een deugd en pak deze plicht efficiënt aan

DLV Advies biedt de mogelijkheid om deze energiebesparingsplicht efficiënt aan te pakken. Dit kan met een Energie Quickscan waarbij aan de minimale verplichting voldaan kan worden. Een adviseur van DLV Advies bezoekt uw bedrijf en samen met u als ondernemer wordt invulling gegeven aan deze verplichting. In het rapport staat onder meer welke besparingsmogelijkheden het bedrijf heeft en wanneer deze gerealiseerd kunnen worden. De terugverdientijden van de geadviseerde investeringen om energie te besparen variëren van 0 tot 5 jaar. 

Veel winst te behalen met energiebesparing

Om tot een goede conclusie te komen zijn metingen en berekeningen nodig om dit complexe vraagstuk te beantwoorden. In de Energie Quickscan komt vaak snel naar voren dat er nog veel winst op dit gebied te behalen valt. Om de precieze besparingsmogelijkheden te berekenen, moet er wat uitgebreider naar de mogelijkheden binnen de bedrijfssituatie gekeken worden. Jan: “Dit vraagt wat meer werk omdat we hierbij kijken, meten en bijstellen op de inrichting die u nu heeft. Het gaat er immers vaak niet om of u een bepaalde techniek heeft maar nog meer hoe u ermee omgaat en/of hoe het aangestuurd wordt.”

Uit ervaring weet Jan dat er bijvoorbeeld veel te halen is op het gebied van verlichting. “Er kan efficiënter licht gebruikt worden met efficiëntere lichtbronnen. Gemiddeld levert dit bij mijn klanten een energiebesparing van 25.000 kWh per jaar op. Daarnaast kunnen de bedrijfsprocessen beter uitgevoerd worden omdat de dieren en de werkruimtes beter verlicht zijn. De lijst met besparingsmogelijkheden is ondertussen eindeloos geworden. “De energiescans worden als zeer positief ervaren omdat ze bijdragen aan een verlaging van de kostprijs.”

Een voorbeeld met besparing van bijna 20.000 kWh per jaar

Jan: “Een voorbeeld voor slimme energiebesparing en daarmee verlaging van de kostprijs, bij een varkensbedrijf. Wist u dat door toepassing van een frequentieregelaar het verbruik vaak met de 3e macht omlaag kan? Een bedrijf met vier ventilatoren die elk, op maximaal vermogen, 2,5 kWh verbruiken, verbruiken dan nog 35% van het maximaal vermogen bij gemiddeld 35 hertz. Dit is 4 * 2.5 * 35% = 3,5 kWh ofwel 30.660 kWh per jaar. Kun je door slimme maatregelen het gemiddeld vermogen verlagen naar 25 hertz dan zakt het opgenomen vermogen naar 12,5%, dus 4 * 2.5 * 12,5% = 1.25 kWh ofwel 10.950 kWh per jaar. Dat is een besparing van 19.710 kWh per jaar.

Energie Quickscan aanvragen

De informatieplicht energiebesparing geldt voor bedrijven die:

  • Meer dan 50.000 kWh elektriciteit per jaar verbruiken en/of;
  • Meer dan 25.000 m3 gas verbruiken.

Voorkom dat de overheid een boete moet uitschrijven! Een adviseur van DLV Advies kan voor een vaste prijs van € 350 de Energie Quickscan voor u verzorgen. Lees hier meer over via onderstaande link. Neem contact op met Jan Pijnenburg als u liever de uitgebreide scan laat uitvoeren.

Meer over Energie Quickscan

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties