Andere vormen van financiering bieden kansen

Publicatiedatum: 25 mei 2020

Tegenwoordig heeft een boer verschillende mogelijkheden wanneer hij op zoek is naar financiering voor uitbreiding. Grondfondsen bieden nieuwe mogelijkheden, waarbij grond wordt uitgegeven door een investeringsfonds.

“Ondanks dat het goede kansen biedt, ben ik het in de praktijk nog niet veel tegengekomen”, stelt Herrold Lammertink, directeur bij DLV Advies. “Twintig jaar geleden kende de boer maar één financier, de bank. Nu zijn er voor bedrijfsuitbreiding en -overnames vele mogelijkheden.” Zo zijn pacht- of leaseconstructies mogelijk of kan er een Maatschap of Commanditaire Vennootschap (CV) worden aangegaan tussen verkoper en koper.

Grondfondsen

Een boer kan zelf een grondfonds opzetten en op zoek gaan naar investeerders via crowdfunding. Wanneer een boer zich bijvoorbeeld richt op dierenwelzijn, biologisch-dynamisch boeren of natuurbeheer, kunnen beleggers via crowdfunding worden uitgenodigd om te investeren in het project van de boer. Herrold: “Omdat spaargeld niets meer oplevert, gaan investeerders op zoek naar andere vormen om rendement te verkrijgen. Door je te richten op bijvoorbeeld dierenwelzijn, kun je beleggers motiveren om in jouw project te investeren.”

Voorwaarden van grondfondsen

Herrold adviseert wel om van te voren goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden die beleggers stellen in ruil voor hun investeringen. Mocht het bijvoorbeeld niet lukken om het streefbedrag via crowdfunding te halen, wat is dan de afspraak? Financiering via grondfondsen moet dus wel bij je passen; “maar als je denkt dat het bij jouw bedrijf past is het het waard om de mogelijkheden te onderzoeken”, stelt Herrold.

Samenwerkingen

Een vorm van samenwerking, zoals het aangaan van een Maatschap of CV kan fiscaal voordeel opleveren. Bijvoorbeeld door de overdracht van fosfaatrechten te rekken over een langere periode. Naast de inbreng van fosfaatrechten kan het  ook gaan om arbeid, grond of gebouwen.

Om een bedrijf over te dragen kan het voor de verkopende partij heel aantrekkelijk zijn om zelf als het ware te acteren als “bank”. De verkopende partij ontvangt haar verkoopprijs over een langere periode en blijft in een maatschapsvorm ook nog mede-ondernemer.

Een artikel over dit onderwerp verscheen eerder in de Nieuwe Oogst op 9 mei.

Meest gestelde vragen vestigingssteun

Het kabinet heeft aangekondigd dat het jonge boeren en tuinders die een bedrijf beginnen of overnemen financieel zal ondersteunen. Op 3 juni tot en met...

Lees verder

Antwoord op vragen tijdens webinar vestigingssteun

Kom je in aanmerking voor de vestigingssteun als je alleen nog in de maatschap zit en niet minimaal 50 procent eigenaar bent? Op welke criteria wordt je...

Lees verder

Meer nieuws