Saneringsregeling ruimschoots overschreden

Publicatiedatum: 17 januari 2020

Gisteren maakte het ministerie van LNV bekend dat 503 varkenshouders zich hebben aangemeld voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), die op 15 januari is gesloten. Het maximaal aantal plekken is daarmee ruimschoots overschreden. Varkenshouders winnen zo tijd, volgens Marco Hol van DLV Advies.

DLV Advies heeft landelijk zeventig boeren geholpen bij het intekenen voor de stoppersregeling. Marco Hol zegt dat hij heel duidelijk is geweest richting boeren die twijfelden. Hol: “Ik heb met meerdere boeren aan de keukentafel gezeten en als ze twijfelden zei ik: ‘doe het vooral wel, want je wint er tijd mee’. Ze kunnen na die tijd altijd nog zien of ze daadwerkelijk gebruik maken van de regeling.”

Tot 3 miljoen euro subsidie

Varkenshouders kunnen met de regeling subsidie krijgen per varken en per vierkante meter stal. “Bij boeren gaat het om bedragen tussen de € 200.000 en 3 miljoen euro. Het is vooral een zakelijke afweging die ondernemers maken. Verlies ik geld, of hou ik er geld aan over?’’, zegt Hol.

Geuroverlast

Vooral ondernemers die varkens houden dichtbij woongebieden komen in aanmerking met hun bedrijf. De regeling is bedoeld om overlast voor de omgeving te minimaliseren met het laten verdwijnen van oude stallen. Welke stallen dat precies zijn is moeilijk in kaart te brengen, beaamt Hol.

Meer duidelijkheid na april

Overigens verwacht Hol dat het nog wel even kan duren voordat boeren weten of zij in aanmerking komen voor de subsidie. „De overheid wil half april boeren duidelijkheid geven of zij in aanmerking komen voor de regeling en hoeveel subsidie zij krijgen. Dat gaat niet lukken. Ik heb veel varkenshouders bijgestaan met complexe situaties die voor gelegd zijn aan RVO, waar geen pasklaar antwoord op bleek te zijn. Denk dan aan bedrijven meerdere locaties, waar dan de rechten moeten worden opgesplitst, of bijzondere situaties qua vergunningen die om extra toelichting vragen.”

Dit interview met Marco Hol is in aangepaste vorm verschenen in De Gelderlander op 16 januari 2020. Ook het NRC gebruikte de gegevens van DLV Advies voor hun nieuwsartikel over de saneringsregeling

Meest gestelde vragen vestigingssteun

Het kabinet heeft aangekondigd dat het jonge boeren en tuinders die een bedrijf beginnen of overnemen financieel zal ondersteunen. Op 3 juni tot en met...

Lees verder

Antwoord op vragen tijdens webinar vestigingssteun

Kom je in aanmerking voor de vestigingssteun als je alleen nog in de maatschap zit en niet minimaal 50 procent eigenaar bent? Op welke criteria wordt je...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco