Toekomstperspectief bepalend bij verkoop

Publicatiedatum: 02 juni 2021

Dertig varkensbedrijven staan er nu maar te koop volgens makelaarscoöperatie NVM. Voor een goed verkoopbaar bedrijf is het nodig dat het toekomst klaar is en ontwikkelkansen heeft. En de prijs mag niet te hoog zijn.

 

Het krappe aanbod te koop staande varkensbedrijven is duidelijk beïnvloed door de subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). “Daar hebben zich ook hele mooie bedrijven voor aangemeld”, zegt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM vakgroep Agrarisch & Landelijk. Hij verwacht dat er van de dertig te koop staande bedrijven een deel zal worden verkocht voor herontwikkeling van de bedrijven.

Nieuwe mogelijkheden

De voorzitter benadrukt dat, wil een varkensbedrijf goed verkoopbaar zijn, er niets aan mag mankeren. Dat houdt in dat er het liefst geen asbest aanwezig is, het een ruim bouwblok en een natuurbeschermingswetvergunning met uitbreidingsmogelijkheden heeft.

Juiste omvang

Kopers van varkensbedrijven zijn doorgaans ondernemers die willen uitbreiden. Een juiste omvang van het bedrijf is daarom essentieel. Daarnaast moet het voldoen aan de milieu- en dierenwelzijnseisen. Taxateur Maarten van de Vleuten benoemt  in zijn interview aan Nieuwe Oogst dat een bedrijf met 500 zeugen dat op slot zit, lastig te verkopen is aan een varkenshouder. Hij geeft aan dat er minsten zo’n 800 zeugen of vanaf 3.000 tot 4.000 vleesvarkens gehouden moeten worden.
Marc Albers, adviseur Vastgoed Oost van DLV Advies ziet een zelfde ontwikkeling. “Zeugenhouders willen gesloten worden en zoeken er een vleesvarkensbedrijf bij. Andersom komt overigens minder vaak voor. Voor vleesvarkens is de ondergrens zo’n 2.500 plaatsen. Een fokzeugenbedrijf onder de 400 of 500 zeugen is lastig te verkopen. Belangrijkste is echter wel of het bedrijf alle vergunningen in orde heeft en er uitbreidingsmogelijkheden zijn. Ook speelt mee of het bedrijf in de routing van de huidige locatie ligt”, aldus Marc. Dat een vraagprijs niet te hoog is, vinden alle deskundigen essentieel.

Herontwikkeling

Zit een bedrijf op slot dan is herontwikkeling tot bijvoorbeeld een paardenhouderij of kiezen voor een ruimte-voor-ruimte regeling een goede oplossing. Een mooie woning in het buitengebied brengt immers al snel 7 tot 8 ton op.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Nieuwe Oogst

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Wil jij als ondernemer het door jou opgebouwde bedrijf een toekomst geven? Ben jij geïnteresseerd in een bedrijfsovername, -samenwerking of -uitbreiding...

Lees verder

Voorstel voor 30 procent afroming ligt op tafel: Nú nadenken over aanschaf productierechten

Agrarisch ondernemers die overwegen om extra productierechten aan te schaffen, doen er goed aan om dat nog dit jaar te doen, zegt Marc Albers adviseur...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar