Opnieuw leren weiden

Publicatiedatum: 01 augustus 2016

De omschakeling van opstallen naar weidegang is wennen. Zowel voor de boer als voor de koe. Weidecoach ton Derks ondersteunt bij deze verandering met een weideplan en studiegroepbijeenkomsten.

 

Veehouders die na jarenlang gesloten stalbeleid nu weer omschakelen, merken dat dit ingewikkelder is dan men denkt. Nog steeds staat een groot percentage koeien het hele jaar op stal. Echter vragen producenten, supermarkten en consumenten steeds meer om koeien in de wei. Want, zo stellen er veel, dat hoort ook bij het Hollandse plaatje. Voor veel agrarische ondernemers is het nog een hele klus om de koeien in de wei te krijgen.

Weidecoach biedt uitkomst

Een weidecoach biedt uitkomst om koe en boer weer te leren weiden. Dit jaar zijn al 69 weidecoaches actief. Zij organiseren onder meer studiebijeenkomsten voor veeboeren die hun staldeuren willen openen. Ton Derks van DLV Advies, is zo’n weidecoach. Hij begeleidt boeren bij de omschakeling om hun koeien weer te laten weiden. Door middel van studiegroepen brengt hij boeren bij elkaar om hun weideplan op te zetten. “Tijdens deze bijeenkomsten leren zij ook hoe ze hun grasvoorraad moeten managen en hoe om te gaan met melkstal of robot en weidegang. Aan het einde volgt een individueel weideplan voor iedere ondernemer. Gezamenlijk leren we ook van elkaar tijdens deze dagen. We nemen bij elke bijeenkomst een kijkje bij een ander bedrijf.”

Stimulans om te leren weiden

De overheid stimuleert weidegang door deelname aan studiegroepen aan te moedigen. Dit najaar gaan onder leiding van Ton Derks weer drie studiegroepen weidegang van start. De deelname van Marja van de Bijgaart aan een van deze studiegroepen veranderde haar beeld over weidegang. Zij laat haar koeien inmiddels al jaren met veel plezier in de wei. Lees de complete ervaring van Marja en de studiegroep ‘beweiden’ die zij bijwoonde.

Heeft u interesse in een studiegroep, of wilt u meer informatie en advies over weidegang, dan kunt u contact opnemen met onze weidecoach Ton Derks via t.derks@dlvadvies.nl of 06 26 54 41 22.

Lees hier meer over weidegang en de studiegroepen in een recente publicatie van de Volkskrant.

 

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Transitieperiode cruciaal voor melkkoeien

Een vlotte overgang naar een nieuwe lactatie is van vitaal belang voor melkkoeien. De transitieperiode, die begint ongeveer 45 dagen voor de verwachte...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar