1,5 miljard budgetverhoging Lbv en Lbv-plus

Publicatiedatum: 19 maart 2024

De Eerste Kamer heeft groen licht gegeven voor de budgetverhoging van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus, waarmee een belangrijke stap is gezet richting een definitieve substantiële verhoging van de beschikbare middelen. Het voorstel van het kabinet is goedgekeurd, wat betekent dat bijna € 1,5 miljard extra wordt vrijgemaakt voor beide regelingen.

De stemming in de Eerste Kamer volgt op eerdere instemming van de Tweede Kamer op 15 februari, waarmee de weg vrij leek voor deze langverwachte budgetverhoging. Marco Hol, adviseur bij DLV Advies, beschouwt de goedkeuring als een mooie stap voorwaarts. "Dit betekent dat alle ondernemers die aan de voorwaarden voldoen, subsidie kunnen krijgen. Op dit moment is er niet voldoende budget voor alle aanvragers.”

Tekort aan beschikbare middelen

Het beschikbare budget voor de  Lbv en Lbv-plus, bedoeld om veehouderijlocaties te beëindigen en zo de depositie van stikstof op Natura 2000 gebieden te verminderen, zijn al langere tijd onderwerp van discussie.  Het extra budget, dat nu door zowel de Tweede als de Eerste Kamer is goedgekeurd, zal naar verwachting meer ruimte bieden voor deelnemers. Marco benadrukt echter dat de tijd begint te dringen. "Het is belangrijk voor ondernemers die in aanmerking komen voor de  Lbv-plus om zich snel aan te melden," waarschuwt hij. "Op 5 april a.s. sluit de openstelling van de Lbv-plus. We willen alle geïnteresseerde partijen erop attenderen zich tijdig te melden. Indien zij een positieve beschikking ontvangen, hebben zij nog zes maanden om te beslissen of ze willen deelnemen aan de regeling.”

Europese Commissie

De goedkeuring door de Eerste Kamer is slechts een van de laatste stappen in het proces. Voordat de extra middelen beschikbaar worden gesteld, moet ook de Europese Commissie haar goedkeuring verlenen. "Het is een positieve ontwikkeling dat de politiek deze stap zet," zegt Marco. "Ondanks dat er nog  veel werk aan de winkel is, hebben nu meer agrarisch ondernemers, die de intentie hebben om te stoppen, de mogelijkheid een andere weg in te slaan.”

Hoe verder? Een strategisch gesprek!

Graag ondersteunen we u bij het maken van de juiste keuzes. Wilt u de Lbv-plus aanvragen of heeft u behoefte aan een gesprek gericht op de toekomst van de onderneming, dan hebben wij de juiste adviseurs om u daarmee op weg te helpen. U kunt hieronder uw gegevens achterlaten, wij nemen dan contact met u op.

* verplichte velden

Geen ranking noodzakelijk bij LBV regeling

Vorige maand kondigde RVO al aan dat het budget voor de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus is verhoogd met bijna...

Lees verder

Regeling GLB-bedrijfsplanvoucher t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Heeft u investeringsplannen? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie GLB-...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden