Om in aanmerking te komen voor de eco-regeling moeten per hectare minimaal 5 punten gescoord worden die te behalen zijn in 5 categorieën: klimaat, bodem en lucht, biodiversiteit, water en landschap. Om die punten te behalen, kunnen ondernemers kiezen uit 21 eco-activiteiten. Elke eco-maatregel levert behalve punten ook een x-bedrag op. Dat bedrag is afhankelijk van de regio.
Bedrijfsvoordeel
Enkele voorbeelden van eco-activiteiten: langjarig grasland, teelt van eiwitgewassen, onderzaai vanggewas, verlengde weidegang en een bufferstrook met kruiden langs bouwland. Naast een hogere hectarepremie die met de eco-maatregelen te behalen is, is een deel van de eco-activiteiten ook bedrijfstechnisch aantrekkelijk. Denk maatregelen als grasklaver om meer eiwit van eigen land te halen of kruidenrijk grasland voor een betere bodemstructuur. Het is aan te raden snel te starten met de voorbereidingen, aangezien sommige gewassen binnen de eco-regeling al gezaaid moeten worden en afspraken over grondruil en bouwplan 2023 gemaakt gaan worden.
Toelichting op het nieuwe GLB
De data waarop zaken doorgegeven moeten worden veranderen ook. Ondernemers moeten zich al tussen 1 december tot 31 januari aanmelden voor deelname aan het GLB en voor de eco-regeling en een voorlopig bouwplan doorgeven. Het is dus extra van belang om hier tijdig mee aan de slag te gaan.
Uitnodiging bijeenkomst nieuwe GLB
Graag ondersteunen wij u bij deze voorbereidingen. Daarom nodigen wij u van harte uit voor een van onze GLB-bijeenkomsten. Er hebben al een aantal bijeenkomsten plaatsgevonden. Gezien de enorme belangstelling, organiseert DLV Advies de komende periode vanuit diverse regio's nieuwe GLB-bijeenkomsten.
Bijgepraat worden over de impact van het nieuwe GLB?
Heeft u interesse, dan kunt u via onderstaand formulier aangeven welke regio uw voorkeur uitgaat. Wij zullen u op de hoogte houden over de data en locaties.