Demodag 14 september: strokenteelt Zeeland

Publicatiedatum: 11 september 2020

Landbouw-, milieu- en natuurorganisaties werken samen in een project voor toekomstbestendige landbouw in Zeeland. Het doel is het ontwikkelen van een samenwerkingsmodel van natuurinclusieve landbouw tussen Zeeuwse boeren, zowel tussen akkerbouwers onderling als tussen akkerbouwers en veehouders. Het uiteindelijke doel is een toekomstbestendig, duurzaam systeem waarin akkerbouwers en veehouders meer gaan samenwerken, zodat er winst ontstaat voor landbouw én natuur.

In het project ‘Naar een toekomstbestendige landbouw in Zeeland; van breed naar smal’ wordt onder meer geëxperimenteerd met strokenteelt en stellen veehouder en akkerbouwer samen een teeltplan op. Het project richt zich op het hele systeem; een werkelijk andere bedrijfsvoering op landbouwbedrijven is nodig bij een omslag naar natuurinclusieve landbouw.

Strokenteelt

Op meerdere locaties, waaronder het Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve in Colijnsplaat, experimenteren ondernemers met nieuwe systemen en methoden. Het accent ligt daarbij op het telen in stroken. Er vinden experimenten plaats met verschillende strookbreedtes waarbij wordt gekeken welk systeem het meeste effect heeft op de weerbaarheid van de gewassen. Een eerder experiment op Schouwen toonde al aan dat strokenteelt met diverse gewassen de biodiversiteit helpt vergroten en het landschap afwisselender maakt. Onderzoek door de WUR wijst uit dat de boer een hogere opbrengst heeft met strokenteelt.

Demodag: 14 september 2020

De eerste resultaten kunt u dit najaar bewonderen. Akkerbouwers en veehouders zijn welkom om de eerste resultaten met strokenteelt te komen bekijken. Op maandag 14 september van 15.00 tot 17.00 uur is er een excursie bij het proefveld bij Proefboerderij Rusthoeve, Noordlangweg 42B, Colijnsplaat. In verband met corona is vooraf aanmelden verplicht. U kunt zich aanmelden via onderstaande knop, en lees ook meer in de uitnodiging via pdf.

Meld u aan voor de demodag

Lees meer in de uitnodiging demodag

 

Deelnemers

In het project nemen deel: Stichting Het Zeeuwse Landschap, Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK), Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve en adviserende partijen Delphy en DLV advies. Het gaat om een driejarig project met financiële ondersteuning van de provincie Zeeland en het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland.

 

 

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer

Of het nu de veranderende wet- en regelgeving is, de transitie naar een duurzamere landbouw of de nieuwe eisen vanuit het GLB. Melkveehouders dienen voortdurend...

Lees verder

Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave

Met ingang van 2025 worden er diverse aanpassingen en aanvullingen doorgevoerd in de Gecombineerde Opgave (GO) in combinatie met het Gemeenschappelijk...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden