Demovelden kruidenrijk grasland ingezaaid

Publicatiedatum: 17 juni 2020

Kruidenrijk grasland komt steeds meer ter sprake onder veehouders. Het staat nog in de kinderschoenen en roept veel praktische vragen op bij melkveehouders. Om antwoord te kunnen geven op de vragen zijn binnen het project Natuurlijke veehouderij Utrecht, in samenwerking met veehouders en loonwerkers, demovelden kruidenrijk grasland aangelegd.

De voordelen van kruidenrijk grasland staan uitgebreid beschreven op internet en in vakbladen. Denk aan een betere bodemkwaliteit, betere en andere voederwaardes, minder droogtegevoeligheid, een hogere opbrengst per hectare, verhoogde smakelijkheid van ruwvoer en een betere opname van mineralen in de dieren en door de planten. 

Antwoorden op vragen over kruidenrijk grasland

Projectleider Paul Blokker van DLV Advies: “Wat ontbreekt zijn antwoorden op praktische vragen zoals: kun je succesvol kruidenrijk grasland inzaaien en doorzaaien in het voorjaar of kan dat alleen in augustus of september?, welke waarneembare verschillen zijn er tussen de verschillende doorzaaitechnieken?, hoe moet je kruidenrijk grasland bemesten?, zijn de kruiden bestand tegen het huidige beweidings- en maaisysteem?, hoe onderhoud je kruidenrijk grasland in de loop van de jaren zodat de kruiden blijven?, en wat zijn de opbrengsten en voederwaardes van doorzaai en herinzaai? Naar de antwoorden op deze en andere vragen wordt gezocht binnen het project Natuurlijke Veehouderij Utrecht.”

Demovelden

In april is op vier locaties herinzaai en doorzaai van kruidenrijk grasmengsel toegepast op zowel weide- als maaipercelen. Bij de locaties horen de volgende bijzonderheden:
•    Eemnes: herinzaai versus doorzaai en verschillende mengsels.  
•    Weesp: 5 verschillende doorzaaitechnieken en 1 controlestrook. 
•    Montfoort: bloemenstrook en kruidenrijkgrasland.
•    Kootwijkerbroek: doorzaaien met strokenfrees.

Gedurende drie jaar worden verschillende demovelden aangelegd ten behoeve van kennisdeling in de teelt van ruwvoer en krachtvoervervangers. De resultaten worden onder meer gedeeld via Facebook, in studiegroepen en veldbijeenkomsten. 

Voor meer informatie over het project kun je terecht bij Paul Blokker.

Het project is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Utrecht en Europees Landbouwfonds: Europa investeert in zijn platteland.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van LaMi.
 

 

Sterke daling stikstofbodemoverschot in 2023

“Het stikstofoverschot op de bodembalans dient als richtlijn in het streven naar lagere nitraatconcentraties in het grondwater en betere benutting...

Lees verder

Subsidie behoud grasland gaat op 15 juli open

Voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie is er de komende jaren de subsidie behoud grasland beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld om het aantrekkelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden