Energiescan helpt melkveehouder Erwin Bosch aan besparingsmogelijkheden

Publicatiedatum: 31 augustus 2023

In het Gelderse Laren verbouwt melkveehouder Erwin Bosch al geruime tijd granen, voederbieten en veldbonen als voer voor zijn 85 koppige veestapel. Recentelijk, nadat DLV Advies hem wees op de mogelijkheid van zonnepaneelinstallaties onder de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM), heeft hij een energiescan laten uitvoeren. Het resultaat was veelzeggend: Erwin geeft aan dat zijn bewustzijn omtrent verduurzaming aanzienlijk is vergroot.

"In de meer dan 200 jaar dat dit bedrijf al in de familie is, hebben we denk ik nooit zoveel aan verduurzaming gedaan als nu", vertelt Erwin. "Minimaal 60% van de eiwitten in onze melk komt van eigen grond, we gebruiken heel weinig kunstmest en we nemen maatregelen voor meer biodiversiteit op onze percelen. Voor de aanschaf van zonnepanelen zocht ik contact met DLV Advies." Erik de Jonge en Jurian Lier, beide projectleider Energie bij DLV Advies begeleidden hem daarin. "Zij vertelden mij dat ik ook een volledige energiescan van mijn bedrijf kon laten doen met financiering uit de subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM). Normaal betaal je € 1500 voor zo’n scan. Dat had ik zonder subsidie teveel geld gevonden. Dus deze kans greep ik direct."

Lijst met energiebesparingstips

Erwin ontving de resultaten van de scan via e-mail. Daarbij zaten ook heel wat energiebesparingstips. "Zonnepanelen bleken inderdaad een goede investering. Het stroomgebruik in de melkstal kan omlaag door de aanschaf van een frequentieregelaar op de melkmotor. Voor de lampen in de stallen kreeg ik het advies om een lichtplan op te stellen en over te stappen op LED. Die lampen gebruiken nu namelijk heel veel energie. Via warmteterugwinning uit het koelingsproces voor de melk kunnen we ons gasverbruik terugdringen. En zo kreeg ik nog veel meer tips."

Prettig contact en maatwerk

"Vanaf het eerste contact toont het bureau zich heel deskundig en betrokken. Erik en Jurian kwamen persoonlijk langs om de scanresultaten te bespreken. Met hen heb ik sindsdien nog steeds contact over de maatregelen uit het advies. Ze vragen bijvoorbeeld of maatregelen werken en of ik nog ergens anders advies bij nodig heb. Omdat ze me kennen, kunnen ze maatwerk leveren. Ik zou andere agrarische ondernemers zeker aanraden om een adviesbureau in de arm te nemen voor een energieadvies. Zij kunnen helpen om je bedrijf stapsgewijs te verduurzamen terwijl jij je vooral met het ondernemen bezighoudt."

Subsidie aanvragen of energiescan uit laten voeren? 

Wilt u meer weten over de subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) of deze aanvragen? U vindt alle informatie hierover via onderstaande knop. Uiteraard kunt u ook direct contact opnemen met Jurian of Erik. 

Lees meer

Wanneer u een energiescan wilt laten uitvoeren kunt u uw gegevens hieronder invullen. Wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. 


* verplichte velden

Dit artikel is in aangepast vorm overgenomen van RVO
Bron foto: RVO

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden