Groot deel zonne-energie bij SDE+

Publicatiedatum: 11 september 2017

De openstelling van de SDE+ is in de eerste helft van dit jaar vooral besteed aan zonne-energie en wind op land. Op 3 oktober 2017 volgt een nieuwe openstelling. 

In de voorjaarsronde zijn in totaal 4.530 aanvragen goedgekeurd voor de subsidie voor duurzame energieprojecten (SDE+). Indien alle projecten uit de voorjaarsronde worden gerealiseerd, leveren deze een productie van ruim 6 miljoen kilowattuur aan hernieuwbare energie. Dit komt overeen met een bijdrage van 1,1 procentpunt aan het aandeel hernieuwbare energie. Het overgrote deel ging naar de zonne-energie (49%) en windenergie op land (38%). Ook zijn een aantal projecten afgewezen. Hierdoor kon een deel van het budget, circa €168 miljoen, niet worden beschikt.

In totaal zijn er vanaf 2008 tot en met de voorjaarsronden van 2017 voor circa 29.500 projecten een beschikking afgegeven. Ongeveer 24% van deze projecten is inmiddels gerealiseerd en 62% is nog in ontwikkeling. Bij 14% is gebleken dat realisatie niet mogelijk is. Ontwikkelaars waarvan de aanvraag is afgekeurd, kunnen bij de volgende openstelling een verbeterde aanvraag indienen.

Tweede openstelling: 3 oktober 2017

De tweede subsidieperiode voor dit jaar is opengesteld van 3 tot en met 26 oktober 2017. Hiervoor is weer een budget van €6 miljard beschikbaar. Hiermee komt het totale budget op €12 miljard, een verhoging van €3 miljard ten opzichte van 2016.
Het basisbedrag voor aanvragen in de categorie zonne-energie wordt, naar aanleiding van nieuwe inzichten op basis van de voorjaarsronde 2017, verlaagd van €0,125 naar €0,117 per kilowattuur. Een aanvraag kan worden ingediend via de site van RVO. Wij verwachten dat er  een aanzienlijke kans is op toekenning, omdat er in de eerste ronde budget over is gebleven.

Wilt u een aanvraag indienen? Neem dan contact op met Joan van de Heuvel of Stijn Haarhuis. Zij kunnen u ondersteunen bij het indienen van een aanvraag.

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Accu het antwoord op de uitdagingen van de energietransitie, verdienmodel echter onzeker

Accu's lijken het antwoord te zijn op de uitdagingen waarmee de energietransitie te maken heeft. Maar het terugverdienen van een accu voor bedrijven...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden