“Doordat er meer vraag dan aanbod is, is de prijs van landbouwgrond de laatste jaren alleen maar gestegen. Normaliter vragen specifieke omstandigheden zoals verkoop, overname of  financiering, om een nieuw taxatierapport. Echter juist nu de agrarisch ondernemer met zoveel onzekerheden kampt, is een herwaardering van de landbouwgrond zinvol", stelt Jelle Broersma, taxateur bij DLV Advies.  

Onzekere toekomst merkbaar bij boeren 

Mét of zonder onteigening. Zeker voor agrarische ondernemers die gelegen liggen rondom stikstofgevoelige natuurgebieden, zal de intensieve landbouw een stap terug moet doen. Tot dus ver niets nieuws onder de zon. “Ondanks dat het tot nu toe nog geen negatieve invloed heeft gehad op de waarde van boerderijen is de onzekerheid over de toekomst van de agrarische sector wel goed merkbaar", zegt Jelle.  “Ondernemers stellen een beslissing over bijvoorbeeld schaalvergroting, overname of aan- en verkoop uit. Deze onzekerheid leidt tot een kritische houding van financiers, die daardoor hogere eisen kunnen stellen. Een herwaardering kan dit voorkomen en geeft rust, zowel bij de boer als bij de financiers.”

Landbouwvrijstelling

Wordt de landbouwvrijstelling nu wel of niet afgeschaft? Het houdt de gemoederen al jaren bezig en ook nu is het met het vooruitzicht van het nieuwe kabinet weer afwachten. Wat al wel bekend is, is dat komend jaar de landbouwvrijstelling geëvalueerd gaat worden en dat hier een half miljard euro op lange termijn door de overheid mee is te verdienen.  “Ondanks dat ik verwacht dat de soep niet zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend en er een goede overgangsregeling zal komen, is het verstandig vroegtijdig een herwaardering van uw landbouwgrond toe te passen. Op deze wijze kan er proactief geanticipeerd worden op een mogelijke beslissing van de overheid", vervolgt Jelle. “Ook als u al eerder de grond heeft laten taxeren. Met name door de enorme waardestijging is het interessant hier wederom naar te kijken.” Jelle legt het uit door middel van een voorbeeld: ”Stel, u heeft enkele jaren geleden grond aangekocht voor 35.000 euro per hectare.  Momenteel is de grond met agrarische bestemming 75.000 euro per hectare waard. Met een goed uitgevoerde herwaardering realiseert u nu 40.000 euro winst per hectare die met toepassing van de landbouwvrijstelling onbelast blijft. Als gevolg van de herwaardering wordt de boekwaarde 75.000 euro per hectare.”  

Herwaardering vóór innoveren, stoppen en omschakelen 

Om stikstofemissie te reduceren heeft de overheid verschillende regelingen opgezet binnen de agrarische sector. Een deel is gericht op innovatie en een deel op stoppen en omschakelen.  “Je zou verwachten dat deze vooruitzichten tot een waardedaling zouden leiden", vervolgt Jelle. “Maar zonder grond geen bedrijf. Het is de hoeveelheid grond die de productieruimte bepaalt. En zolang het areaal landbouwgrond steeds verder afneemt door natuurbehoud, energiewinning of woningbouw, en de boer niets heeft aan extra land kilometers verderop, blijft de waarde stijgen. Onteigenen zal de prijs hiermee niet drukken. Er zijn bij de regelingen goede compensaties getroffen en ook zal er een vergoeding beschikbaar worden gesteld voor bedrijfsverplaatsing of beëindiging. Maar ook hier geldt: Laat je niet verrassen! Een voordeel van een herwaardering is dat er minder snel discussies ontstaan over de getaxeerde waarde.” 

Taxatie voor verschillende doeleinden  

De redenen tot een (vastgoed)taxatie kunnen uiteenlopen. Jelle: “Of dit nu een fiscale of financiële overweging is, in alle gevallen is een taxatierapport van een register-taxateur vereist.” Een VBO Agrarisch & Landelijk-taxateur heeft kennis van het buitengebied en jarenlange ervaring met het waarderen van agrarisch en landelijk vastgoed.  Wilt u een uitgebreid taxatierapport? Neem dan contact op met onze taxateurs vastgoed. In een vrijblijvend gesprek kunnen we bekijken of een herwaardering interessant voor u is.  

Video: Arjan en Margriet Hendriks: van strategische verhuizing tot staloptimalisatie

Vanuit hun voormalige gemengde varkens- en melkveehouderij in Heerde dachten Arjan en Margriet Hendriks er al jaren over om zich verder toe te spitsen...

Lees verder

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Eén van de belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer is de bedrijfsoverdracht. Jarenlang bouw je aan jouw onderneming en neem je de...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden