Laatste kans SDE+ voorjaar 2020

Publicatiedatum: 27 januari 2020

Er komt dit voorjaar nog een laatste openstellingsronde van de SDE+-regeling; van 17 maart tot en met 2 april 2020. Er is € 2 miljard beschikbaar. Deze ronde is qua voorwaarden gelijk aan de najaarsronde van 2019. Later dit voorjaar komt het kabinet met nieuwe plannen voor een SDE++-regeling gebaseerd op CO2-reductie, die waarschijnlijk in het najaar opengesteld wordt.

Het kabinet wil met deze SDE+-ronde in de huidige vorm een laatste impuls geven aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nederland. Opnieuw komen dus initiatieven die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen in aanmerking voor subsidie, zoals geothermie, water, wind, biomassa en zon.

Fasegrenzen verlaagd

De openstellingsronde heeft opnieuw 3 fases. Wel zijn de fasegrenzen verlaagd om de concurrentie tussen technieken te bevorderen.

Openstellingsronde SDE+ voorjaar 2020 Fasegrenzen hernieuwbare elektriciteit en/of warmte €/kWh Fasegrenzen hernieuwbaar gas €/kWh
17 maart, 9.00 uur tot 23 maart, 17.00 uur 0,070 (was: 0,090) 0,049 (was: 0,064)
23 maart, 17.00 uur tot 30 maart, 17.00 uur 0,080 (was: 0,110) 0,056 (was: 0,078)
30 maart, 17.00 tot 2 april, 17.00 uur 0,130 0,092

 

Laatste kans SDE+

Joan van den Heuvel, specialist duurzame energie, adviseert om gebruik te maken van de laatste SDE+ voordat de regeling straks verandert. “De regeling zit nu nog zo in elkaar dat je subsidie krijgt voor het opwekken van duurzame energie. Naast SDE+ op zonnepanelen kunt u ook subsidie aanvragen voor onder andere biomassa (vergisting en houtkachel) en windenergie. Vanaf de volgende ronde is de subsidie gericht op het vermijden en beperken van CO2-uitstoot. Dat betekent dat er ruimte komt voor nieuwe technieken en de concurrentie op het beschikbare budget waarschijnlijk groter wordt.”

SDE++ najaar 2020

Vanaf najaar 2020 wordt naar verwachting de nieuwe SDE-regeling ingesteld, de SDE++. De SDE++ maakt het mogelijk om naast hernieuwbare energieproductie ook andere emissiereductietechnologieën te stimuleren. Zo zal subsidie verstrekt worden op basis van technieken die CO2-reductie realiseren. Het kabinet streeft daarbij naar 49% CO2-emissiereductie in 2030, terwijl Nederland op het moment volgens de berekeningen uitkomt op slechts 21% reductie. De exacte voorwaarden, en de technieken die in de nieuwe SDE++-regeling van toepassing worden, zijn nog niet bekend. Naar verwachting wordt de regeling maar één keer per jaar opengesteld. 

Wilt u meer weten over de laatste SDE+-openstelling? Neem dan contact op met één van onderstaande adviseurs. Zij kunnen een onafhankelijke rendementsberekening maken en uw SDE-aanvraag verzorgen. 

Zuid- en West-Nederland: Joan van de Heuvel en Maaike Pels
Oost- en Noord-Nederland: Stijn Haarhuis

Wilt u uw dak beschikbaar stellen voor dakverhuur en zonnepanelen laten leggen? Neem dan contact op met Ron Middelkamp.

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Accu het antwoord op de uitdagingen van de energietransitie, verdienmodel echter onzeker

Accu's lijken het antwoord te zijn op de uitdagingen waarmee de energietransitie te maken heeft. Maar het terugverdienen van een accu voor bedrijven...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden