Laatste openstelling SDE+ 29 oktober

Publicatiedatum: 16 juli 2019

Van 29 oktober tot en met 14 november gaat de SDE+-regeling opnieuw open, in 3 fases van een week. Voor deze ronde is een verplichtingenbudget van € 5 miljard beschikbaar gesteld. Dit is het laatste jaar dat de SDE+ in haar huidige vorm wordt opengesteld.

Openstellingsronde SDE+ najaar 2019 Fasegrenzen hernieuwbare elektriciteit en/of warmte €/kWh Fasegrenzen hernieuwbaar gas €/kWh
29 oktober, 9.00 uur 0,090 0,064
4 november, 17.00 uur 0,110 0,078
11 november, 17.00 tot 14 november, 17.00 uur 0,130 0,092

 

SDE++ vanaf 2020

Vanaf volgend jaar zal de SDE+ worden beëindigd en wordt de SDE++-regeling ingesteld. De SDE++ maakt het mogelijk om naast hernieuwbare energieproductie ook andere emissiereductietechnologieën te stimuleren. Zo wordt subsidie verstrekt op basis van zoveel mogelijk CO2-reductie te realiseren bij duurzame energie. Het kabinet streeft daarbij naar 49% CO2-emissiereductie in 2030. De exacte voorwaarden en welke technieken er in de nieuwe SDE++-regeling van toepassing worden zijn nog niet bekend. Naar verwachting wordt de regeling  maar één keer per jaar opengesteld. 

Laatste kans op aanvraag SDE+

Joan van den Heuvel, specialist duurzame energie, adviseert om gebruik te maken van de laatste mogelijkheid voor SDE+. Voor zonnepanelen is dit met name interessant voor ondernemers met relatief veel dakoppervlakte (> 1.500 m²) en/of een groot zakelijke aansluiting: “Aanvragen met een lagere kostprijs krijgen voorrang zodat ondernemers gestimuleerd worden om hun projecten tegen schappelijke prijzen te realiseren. Aanvragen die DLV Advies verzorgt, worden standaard op de eerste dag ingediend. Dit geeft de grootste kans op toekenning, mocht het totaalbedrag worden overschreden,” legt Joan uit. “Ter voorbereiding op een aanvraag maken we een rendementsberekening. Hiervoor inventariseren we eerst de beschikbare vierkante meters en de zwaarte van de aansluiting. Deze factoren bepalen mede de mogelijkheden en omvang van een zonnepanelensysteem en dus wat verstandig is om aan te vragen in de SDE+.” In de komende ronde zal onder andere  een legplan en transportindicatie van de netbeheerder onderdeel uit maken van de aanvraag. 

Naast SDE op zonnepanelen kan er ook SDE+ verkregen worden op onder andere biomassa (vergisting en houtkachel)  en windenergie. Voor meer informatie kunt u  contact opnemen met een van onderstaande adviseurs. Zij helpen u graag verder met de aanvraag. 

Zuid- en West-Nederland: Joan van de Heuvel en Maaike Pels
Oost- en Noord-Nederland: Stijn Haarhuis

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden