Resultaten rustgewas met ultravroege maïs
Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...
Lees verderHet merendeel van de deelnemers aan het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers voldoet aan de uitspoelingsnorm voor stikstof. Van fosfaatverliezen is op de meeste bedrijven al helemaal geen sprake meer, de fosfaatoverschotten zijn negatief. Dat bleek vorige week toen aan ruim 100 deelnemers en belangstellenden de resultaten van vier jaar VKA werden gepresenteerd.
De cijfers laten zien dat op veel fronten vooruitgang is geboekt. Gerjan Hilhorst van WUR complimenteerde de deelnemers met hun resultaten op het gebied van bedrijf, bodem, water en lucht. De deelnemers boeken hogere gewasopbrengsten bij een lagere bemesting. Een betere benutting van stikstof en fosfaat waardoor ruim de helft van de deelnemers gemiddeld over drie jaar voldoet aan de norm voor het stikstofbodemoverschot. De KringloopWijzer levert het bewijs. En de rest van de bedrijven zit nog maar een klein beetje boven die norm. Eén ton droge stof gras per hectare erbij, bij gelijke bemesting, en ook zij voldoen eraan. Een goede bodemvruchtbaarheid is hiervoor belangrijk.
Bijna 70% van de deelnemers heeft een negatief fosfaatoverschot. Ze onttrekken met een hoge gewasopbrengst meer fosfaat dan ze als meststof beschikbaar hebben. Dit komt enerzijds door verlaging van de fosfaatexcretie en anderzijds doordat bij de verplichte mestafzet, gebaseerd op de stikstofgebruiksnorm, fosfaat het bedrijf verlaat. Dit gaat op termijn ten koste van de bodemvruchtbaarheid. Evenwichtsbemesting is het doel.
Het verschil tussen de bedrijven die wel en niet aan de uitspoelingsnorm voor stikstof voldoen wordt veroorzaakt door de gewasopbrengst. De bedrijven die aan de norm voldoen produceren gemiddeld 1800 kg droge stof aan gewas per ha meer dan de bedrijven die er niet aan voldoen. 10% meer gewasopbrengst en ook de overschrijders voldoen aan de norm. Uit de resultaten van VKA blijkt verder dat bodemvruchtbarheid een belangrijke verklarende factor is voor de verschillen tussen bedrijven. De 20% bedrijven met de laagste stikstofoverschotten scoren significant beter op bodemvruchtbaarheid dan de gemiddelde deelnemer.
In Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) werken meer dan 280 melkveehouders aan het verbeteren van de vruchtbaarheid van hun bodem. VKA wil melkveehouders inspireren en faciliteren om efficiënter met de mineralen op hun bedrijf om te gaan.
Binnen dit project begeleiden Marc Strikkeling en Sjoerd Roelofs namens DLV Advies enkele studiegroepen. De belangrijkste projectresultaten van vier jaar Vruchtbare Kringloop Achterhoek zijn samengebracht in een boekje. Meer informatie over het project is ook te vinden op de website van Vruchtbare Kringloop Achterhoek.
Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...
Lees verderOp proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.