Omschakeling blijft langetermijnstrategie

Publicatiedatum: 11 juli 2022

De noteringen van de biologische zuivel liggen al jaren zo’n € 11 tot € 12 per 100 kilo boven het niveau van de gangbare melk. Dat is ook nodig om de meerkosten te vergoeden. De afgelopen maanden kruipen de prijzen echter steeds dichter naar elkaar toe.

Door de explosieve prijsstijgingen op de zuivelmarkt komt de gangbare melkprijs in de buurt van de biologische. De juni-notering van de biologische prijs ligt momenteel nog maar gemiddeld € 3 boven het niveau van de gangbare melk.

Klein verschil

Biologische melk heeft een eigen marktdynamiek met afzet richting Nederlandse retail en langdurige contracten. Daardoor beweegt deze minder hard mee met internationale zuivelnoteringen. Ook in de winkel is het verschil kleiner dan vorig jaar. Dat is positief voor de biologische melk. 

Geen grote veranderingen

Melkveehouders die nadenken over omschakelen, kunnen met deze prijzen zich wel afvragen of ze de juiste keuze maken. Edith Finke, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies, begeleidt melkveehouders bij hun omschakeling naar biologisch. Ondanks dat de verschillen klein zijn, gaat het bij omschakeling altijd om de langetermijnstrategie. Ze ziet dan ook geen andere aantallen qua omschakelaars of eventuele terugschakelaars. “Natuurlijk zie ook ik dat de marges momenteel klein zijn. Het advies blijft dan ook om naar de lange termijn te kijken.” Ze wijst op de stabiele prijsverschillen van de afgelopen jaren, terwijl er ook perioden zijn geweest dat prijzen dichter bij elkaar lagen. Ze hoopt na de zomer concrete cijfers te hebben over hoe de kostprijs en opbrengstprijs zich over de bedrijven heen ontwikkelen.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van boerderij.nl 
 

'In vijf jaar tijd wordt alles anders'

"Deze maand heb ik een aantal leuke bijeenkomsten gehad rondom het wijzigen van mijn rol in het bedrijf. Bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd...

Lees verder

Strengere eisen Beter Leven keurmerk 2025: ga er constructief mee aan de slag

Per 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven keurmerk in de varkenshouderij aanzienlijk aangescherpt. Voor deelnemers is het belangrijk om nu...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden