Percentage verplichte mestverwerking omhoog

Publicatiedatum: 22 december 2016

Veehouders in regio zuid moeten in 2017 59% van hun mestoverschot verwerken en veehouders in regio oost 52%. Nu is dat nog 35% voor regio oost en 55% voor regio zuid.

De percentages verplichte mestverwerking voor 2017 zijn dus hoger dan de huidige normen. In 2016 werden de verwerkingspercentages ook verhoogd. De regio's Oost en Zuid kregen er toen beide 5 procent bij. 

Jaar        Oost        Zuid       Overig     

Totale verplichte mestverwerking mln kg fosfaat

2014 15% 30% 5% 17
2015 30% 50% 10% 28
2016 35% 55% 10% 32,8
2017 52% 59% 10% 37,1

 

Knelpunt mestverwerking in oost

Voor regio Oost zal de verhoging van het mestverwerkingspercentage een knelpunt gaan vormen verwacht Kees van Ham. “De verwerking in regio Oost was dit jaar al een behoorlijk probleem. Dit komt met name omdat er te weinig mestverwerkingsinstallaties zijn. Er zijn wel plannen, maar die zullen niet eerder dan eind 2017 gerealiseerd zijn.” Voor regio Zuid is Kees van Ham optimistischer: “In regio Zuid is voldoende mestverwerkingscapaciteit. De verhoging van 55% naar 59% zal daarom ook geen probleem zijn. De overige regio’s kunnen mogelijk nog wel hinder ondervinden door de grotere druk die er vanuit Oost en Zuid ontstaat.”  

Adviseur Floor Zijderveld vult aan: "Helaas kunnen wij als DLV Advies deze percentages niet veranderen. Wat we wel kunnen is helderheid brengen bij de klant. Daarom het advies, laat je niet verrassen door deze verhoging en laat je je zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de consequenties. Een belangrijk onderdeel van het probleem is de constatering en het bieden van een oplossing. Voor de regio overig is dat vrij gemakkelijk, maar voor oost zal dat bij het opstellen van het bemestingsplan 2017 goed besproken moeten worden. Bijkomstig effect is wel dat door het fosfaatreductieplan de spreekwoordelijke soep minder heet wordt! 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Kees van Ham of Floor Zijderveld.

Meer boeren kiezen voor monomestvergisting

De interesse van boeren in monomestvergisting groeit snel. Dit constateren de specialisten van DLV Advies, die dit jaar aanzienlijk meer subsidieaanvragen...

Lees verder

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden