Resultaten rustgewas met ultravroege maïs
Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...
Lees verderOp 1 januari 2023 is het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) ingevoerd voor het melden van het vervoer van dierlijke mest. Het papieren VDM is hiermee vervangen door een volledig digitaal systeem. Voor het meeste vervoer zijn er standaard regels. Maar er zijn situaties waarbij speciale regels gelden. Bijvoorbeeld bij boer-boer-vervoer. Het rVDM invullen werkt dan ook anders.
De gegevens die ingevuld moeten worden veranderen niet, wel dienen alle vormen van mesttransport via het nieuwe systeem e-CertNL te lopen. Zowel leverancier als ontvanger moet het transport digitaal goedkeuren.
Voor vervoerders, leveranciers en afnemers van dierlijke mest betekent de invoering van het rVDM een flinke wijziging in de manier van verantwoording van het vervoer van dierlijke meststoffen. Vervoerders geven de transportgegevens voortaan vooraf en tijdens het transport digitaal en realtime door. Leveranciers en afnemers moeten achteraf binnen 7 dagen het vervoer digitaal bevestigen. Voor het rVDM wordt gebruik gemaakt van een nieuw systeem in e-CertNL. Aanmelden kan door het relatienummer van RVO of het KvK- of UBN-nummer in te voeren. Omdat pas een rVDM-nummer (realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest) wordt afgegeven als alles in orde is, en vanaf dat moment pas begonnen mag worden met het pompen van de mest, is de kans op fouten minimaal.
Bij de nieuwe werkwijze moet de verantwoordelijk vervoerder voor elk transport een digitale vooraanmelding doen, wat tot vlak voor het transport kan worden gedaan. Bij deze aanmelding worden de gegevens die voorheen op de papieren mestbon (VDM) stonden, digitaal ingevoerd en direct gecontroleerd door RVO, waarna de vervoerder van RVO een digitale mestbon (rVDM) ontvangt. Bij het laden scant de chauffeur het rVDM en start het mesttransport. Bij aankomst voor het lossen, stuurt het systeem automatisch een losbericht naar het systeem. Daarbij wordt ook gelijk de gps-locatie gecontroleerd met de in de vooraanmelding opgegeven bestemming.
Na het lossen krijgen de leverancier en de afnemer automatisch een mail om het rVDM binnen 7 dagen te bevestigen. RVO berekent de werkelijke hoeveelheid fosfaat en stikstof in de mest op basis van de analysegegevens. Je vindt het complete rVDM daarna in Mijn dossier op mijn.rvo.nl.
Voor sommige mestsoorten of situaties zijn speciale regels. Bijvoorbeeld bij boer-boer-vervoer. Een geregistreerde intermediair en GR/GPS-apparatuur zijn dan niet altijd verplicht. Ook wegen, bemonsteren en analyseren hoeft niet altijd. Dit vervoer valt onder maatwerk vervoer.
Door op de bolletjes te klikken, kunt u de voorwaarden lezen.
Het advies is om zo spoedig mogelijk een e-CertNL-account aan te maken. Wanneer er geen e-CertNL-account aanwezig is, kan er niet geladen of gelost worden. De vervoerder kan niet verder met het transport, tot dit per direct in orde wordt gemaakt. Het e-CertNL-account is gekoppeld aan het RVO-relatienummer. Wanneer het relatienummer wijzigt, zal dit ook aan de geregistreerde vervoerder moeten worden doorgegeven, zodat het rVDM correct bij RVO komt te staan.
Mede naar aanleiding van signalen uit de sector, heeft de minister onlangs besloten om de periode tot 1 maart 2023 als overgangstermijn te beschouwen: ondanks dat de nieuwe rVDM-regels vanaf 1 januari 2023 van toepassing zijn, zal tot 1 maart 2023 soepel omgegaan worden met papieren VDM’s die nog via RVO binnenkomen. Zo kunnen vervoerders in de relatief rustige periode voor de piek van het uitrijdseizoen 2023 de overgang maken naar het nieuwe systeem en nieuwe werkwijze.
Lees meer over de ontwikkelingen rond rVDM op www.rvo.nl/rvdm of neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie.
De informatie in dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van rvo.nl
Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...
Lees verderOp proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.