SDE+ open op 2 oktober

Publicatiedatum: 14 september 2018

De nieuwe SDE+ is volgende maand geopend, van 2 oktober tot 8 november 2018, in fases van twee weken. Het budget voor deze ronde is 6 miljard euro. 

Deze najaarsronde is ten opzichte van de voorjaarsronde in positief opzicht gewijzigd. Zo is deze ronde langer open, zodat meer projecten de kans krijgen om een aanvraag tijdig in te dienen, aldus minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Overzicht fasering SDE+ 

De openstelling ziet er als volgt uit:

SDE+ najaar 2018 Fasegrenzen hernieuwbare elektriciteit en/of warmte eurocent per kilowattuur Fasegrenzen hernieuwbaar gas eurocent per kilowattuur
Fase 1: 2 oktober, 9.00 uur 9,0 eurocent 6,4 eurocent
Fase 2: 15 oktober, 17.00 uur 11,0 eurocent 7,8 eurocent
Fase 3: 29 oktober, 17.00 uur tot 8 november, 17.00 uur 13,0 eurocent 9,2 eurocent 

 

Basisbedragen aangepast

De basisbedragen voor de najaarsronde SDE+ 2018  voor zonne-energie zijn als volgt:

Zon-pv     Basisbedrag (eurocent per kilowattuur) Voorlopig correctiebedrag 2018 (eurocent per kilowattuur)
Zon-pv ≥ 15 kilowattpiek en <1 megawattpiek 10,6 eurocent

Netlevering: 3,8 eurocent
Niet-netlevering: 6,3 eurocent

Zon-pv ≥1 megawattpiek    9,9 eurocent 9,9 eurocent Netlevering: 3,8 eurocent
Niet-netlevering: 5,5 eurocent


In de voorjaarsronde waren de bedragen nog 11,2 eurocent voor Zon-PV ≥ 15 kWp en < 1 MWp en 10,7 eurocent voor Zon-PV ≥ 1 MWp: 0,099 €/kWh. Het bedrag is naar beneden bijgesteld vanwege de kostprijsdaling voor Zon-PV zoals vastgesteld door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). “Uit eerdere conceptstukken werd over een grotere daling gesproken. Het is dus minder verlaagd dan in eerste instantie werd verwacht.” aldus Joan van der Heuvel, specialist duurzame energie bij DLV Advies. 

Snel aanvragen SDE+ geeft grootste kans op toekenning

De eerste twee fases van de SDE+ najaarsronde zijn twee weken open. Vanaf dinsdag 2 oktober om 09.00 uur kan de subsidieaanvraag ingediend worden. “Aanvragen die DLV Advies verzorgt, worden standaard op de eerste dag ingediend. Dit geeft de grootste kans op toekenning, mocht het totaalbedrag worden overschreden, zoals in de najaarsronde van 2017 het geval was.” legt Joan uit. “Ter voorbereiding op een aanvraag maken we een rendementsberekening. Hiervoor inventariseren we eerst zaken als de beschikbare vierkante meters en de zwaarte van de aansluiting. Deze factoren bepalen mede de mogelijkheden en omvang van een zonnepanelensysteem en dus wat er aangevraagd moet worden in de SDE+.” 

Naast SDE op zonnepanelen kan er ook SDE+ verkregen worden op o.a. biomassa (vergisting en houtkachel)  en windenergie.  Voor meer informatie, neem gerust contact op met een van onderstaande adviseurs. Zij helpen u graag verder met de aanvraag. 

Zuid- en West-Nederland: Joan van de Heuvel
Oost- en Noord-Nederland: Stijn Haarhuis

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Accu het antwoord op de uitdagingen van de energietransitie, verdienmodel echter onzeker

Accu's lijken het antwoord te zijn op de uitdagingen waarmee de energietransitie te maken heeft. Maar het terugverdienen van een accu voor bedrijven...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden