Subsidie ISDE geopend - Nieuw voor zonnepanelen

Publicatiedatum: 14 januari 2021

Sinds 4 januari jl. is de ISDE, Investeringssubsidie Duurzame Energie, weer geopend. In tegenstelling tot de SDE++ subsidie, die alleen aangevraagd kan worden voor grootverbruikaansluitingen, is de ISDE bedoeld voor kleinverbruikaansluitingen. 

Vanaf dit jaar kunnen ondernemers met een kleinverbruikaansluiting subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen en (kleinschalige) windturbine(s). Daarmee komen ook agrariërs met een aansluiting t/m 3 x 80 A en een jaarlijks netto totaalverbruik boven de 50.000 kWh in aanmerking voor deze subsidie op zonnepanelen.

Openstelling

Voor de ISDE loopt de openstellingsperiode van 4 januari 2021 tot en met 31 december 2021.

Er zijn 2 subsidieplafonds vastgesteld:

  1. Een subsidieplafond van € 124 miljoen voor de investering in warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet.
  2. Een subsidieplafond van € 40 miljoen voor de investering in installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit via zonnepanelen of via één of meer windturbines.

ISDE voor zonnepanelen

Een ISDE is voor zonnepanelen aan te vragen bij een jaarlijks verbruik boven de 50.000 kWh en een aansluiting van 3 × 80 A of kleiner. Er is € 125 per kW vermogen subsidie aan te vragen. Dit zou voor een 60.000 Wp installatie € 7.500 opleveren.

ISDE voor windturbines

Een ISDE is voor windturbines aan te vragen bij een rotoroppervlakte tussen de 50 m2 en 500 m2. Het project mag uit meerdere turbines bestaan. Daarnaast moeten de turbines aangesloten worden op een aansluiting van 3 × 80 A of kleiner. Er is € 66 per m2 rotoroppervlakte aan te vragen. Dit zou bijvoorbeeld voor een EAZ 13.2.-turbine uitkomen op bijna € 9.000.

Meer informatie

ISDE versus SDE++

Een groot verschil met de SDE++-subsidie is dat ISDE door ondernemers aangevraagd kan worden met een kleinverbruikaansluiting. Daarnaast wordt de ISDE eenmalig uitgekeerd bij de aanschaf van bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallatie waarbij de subsidie 12,5 cent per geïnstalleerde Wp bedraagt. Wanneer een grootverbruiker SDE++ toegekend heeft gekregen, zal hij gedurende een periode van 15 jaar subsidie per opgewekte kWh stroom ontvangen. 
Joan van den Heuvel, projectleider Energie: "De netwerkbeperking geldt voor PV-systemen op een kleinverbruikaansluiting niet. Hierdoor is de ISDE een prima alternatief voor de SDE-regeling. Daarbij is de ISDE voor ondernemers met een kleinverbruikaansluiting nagenoeg altijd interessanter dan de EIA-regeling. De EIA en de ISDE-regeling kunnen namelijk niet gecombineerd worden."

Subsidies en fiscale voordelen 

Ook dit jaar heeft de overheid het aantal subsidies en fiscale voordelen uitgebreid en verhoogd.
Naast de ISDE zijn er daarom nog andere subsidie en fiscale voordelen waarmee de overheid ondernemers stimuleert tot een duurzame investering.
Onderstaand een overzicht:

Subsidie

Voor wie

Voordeel

Wat

EIA

Kleinverbruik 

Eenmalig 45,5%

Eenmalig 45,5% extra aftrek van de fiscale winst over de totale investeringskosten.

KIA

Kleinverbruik 

Maximaal 28%

Maximaal 28% extra aftrek van de winst op de investering in zonnepanelen.

ISDE

Kleinverbruik 

Eenmalig 12,5 cent per Wp

Een extra investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers.

SDE­­­++

Grootverbruik

15 jaar lang een vast bedrag per opgewekte kWh

Extra stimulans van de overheid op duurzame energieproductie en CO2-reductie voor bedrijven en instellingen.

JOLA

Klein- en grootverbruik

Eenmalig max. € 20.000

Extra stimulans voor jonge landbouwers t/m 40 jaar voor de aanschaf van duurzame investeringen.

BIK

Klein- en grootverbruik

3,9% of 1,8% voordeel

Extra voordeel van 3,9% voor investeringen tot € 5 miljoen en 1,8% voor een investeringsbedrag boven de € 5 miljoen.

ISDE aanvragen

Wilt u meer informatie ontvangen over de mogelijkheden, of de ISDE aan laten vragen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met één van onze specialisten of vul onderstaand formulier in.

* verplichte velden

 

 

Energiebedrijven zetten in op zelfverbruik: zinvol of onrealistisch

Waar je voorheen simpelweg je opgewekte elektriciteit kon terugleveren aan het netwerk en deze administratief kon verrekenen met de elektriciteit die je...

Lees verder

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden