Laatste kans om een SDE subsidie aan te vragen

Publicatiedatum: 27 september 2022

Gaat u hernieuwbare (duurzame) energie produceren? Of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan kunt u nog tot donderdag 6 oktober tot 17:00 uur subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). 

De SDE++ opende dit jaar op 28 juni. De overheid wil hiermee, naast duurzame energieproductie, ook CO2-reductie stimuleren. De subsidieregeling is dit jaar extra lang geopend en sluit 6 oktober a.s. Op 26 september is de vijfde en laatste fasegrens opengesteld. Tijdens deze fase kunt u subsidie aanvragen voor projecten met een subsidiebehoefte tot € 300 per ton CO2. Projecten met de laagste vergoeding per ton CO2-uitstoot komen hierdoor als eerste in aanmerking voor subsidie.

Categorieën

De SDE++ heeft 5 hoofdcategorieën. Hier vallen verschillende technieken onder. U kunt binnen deze technieken subsidie aanvragen voor verschillende categorieën.

Hoofdcategorie Techniek
Hernieuwbare elektriciteit Osmose
Waterkracht
Wind
Zon
Hernieuwbare warmte (WKK) Hernieuwbare warmte biomassa
Compostering Champost
Geothermie (ultra)diep
Zonthermie
Hernieuwbaar gas     Hernieuwbaar gas uit biomassa
CO2-arme warmte Aquathermie (TEO, TEA en TED)
Daglichtkas
Zon-PVT panelen met warmtepomp
Elektrische boiler
Geothermie (ondiep)
Restwarmte
Industriële warmtepomp
Hybride glasoven
CO2-arme productie CO2-afvang en -opslag
CO2-afvang en -gebruik
Geavanceerde hernieuwbare brandstoffen
Waterstof door elektrolyse

 

SDE++ in 2023

Het kabinet heeft, in de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota, gemeld komend kalenderjaar 'slechts' 5 miljard euro budget uit te trekken voor de subsidieregeling SDE++. Er komt gegarandeerd budget voor warmteprojecten en projecten met energie uit moleculen, zoals waterstof of groen gas. Ondernemers die hiermee aan de slag willen, maken hierdoor meer kans op subsidie. De budgetgarantie moet deze nu nog ‘duurdere’ technieken voor opwek van duurzame energie en CO2-vermindering verder stimuleren. De hoogte van deze gegarandeerde budgetten is waarschijnlijk € 0,75 miljard voor elk energiedomein. De komende tijd werken het Ministerie voor Klimaat en Energie en RVO de door minister Jetten voorgestelde veranderingen verder uit. De SDE++ moet ook voldoen aan de Europese regels voor staatssteun. Daarom is ook toestemming van de Europese Commissie nodig. Het is nog niet bekend welk budget er in 2023 echt beschikbaar is.

Meer weten over de SDE++ regeling

SDE++ aanvragen

Wilt u meer informatie ontvangen of een SDE++ aan laten vragen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met één van onze adviseurs of vul onderstaand formulier in. 

* verplichte velden

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Zonnepanelenbezitters let op: SDE correctiebedragen 2023 vastgesteld

Veel ondernemers met zonnepanelen die deelnemen aan de SDE subsidieregeling kunnen alsnog SDE subsidie ontvangen over het afgelopen jaar. RVO heeft onlangs...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar