Demonstratiedag 15 oktober: gezonde bodem als basis

Publicatiedatum: 08 oktober 2018

Manieren aangereikt krijgen om het organische stofgehalte te verhogen om zo de mineralenefficiënte en bodembenutting te verbeteren. Dat is belangrijk, want een gezonde bodem is de basis van gezond boeren. Op maandag 15 oktober organiseert DLV Advies daarom een demonstratiedag bij melkveehouder Matté Eikelenboom uit Lopikerkapel. Iedereen is welkom, zowel akkerbouwers als biologische en gangbare melkveehouders.

De familie Eikelenboom is al een aantal jaren actief bezig om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren met verschillende maatregelen.

Demonstraties kruidenrijkgrasland en bemesting bodemleven

Op het land van Matté zijn percelen met kruidenmengsels te zien, die bestaan uit o.a. klaver, chicorei en weegbree. Dit is goed voor de bodem, het gewas blijft langer groen en het is zeer smakelijk voor de dieren. Daarnaast is er een demonstratie bemesting van de bodem, waarbij bodemgezondheid centraal staat.

Programma op 15 oktober 2018

Het programma ziet er als volgt uit:
 

10.15 uur  Inloop met koffie
10.30 uur  Welkom en presentatie ‘Ervaringen met kringlooplandbouw’ door Matté Eikelenboom
10.50 uur  Presentatie ‘Ondergronds Beheer: bodemgezondheid verbeteren’ door Ruben Borge van Rockin Soils, een internationaal opererend bedrijf dat zo ver reikt als Afrika en Zuid-Amerika. Hoe kun je boven en onder de grond zien wat er zich bij de wortel afspeelt en wat de bodem nodig heeft? En hoe bemest je niet alleen de plant, maar ook het bodemleven? Ruben legt het uit.
11.40 uur  Presentatie ‘Bovengronds beheer met kruiden en mest’ door Peter Takens van Takens Kringlooplandbouw Advies. Kruidenrijk grasland, meer koolstofvastlegging, een betere droogteresistentie, meer biodiversiteit in bodemleven, gezondere rantsoenen en het verbeteren van mest is een must om kringlooplandbouw goed toe te kunnen passen. Voeradviezen gaan niet alleen om voerrendement en een optimale melkproductie, maar ook om smakelijke mest voor de bodem.
12.30 uur  Lunch
13.00 uur  In twee groepen een ronde over het erf:

  • Van gewas naar mest (Peter Takens)
  • Bodem vol Biodiversiteit (Ruben Borge)

15.00 uur  Afsluiting

Praktische informatie

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 15 oktober 2018 van 10.15 uur tot 15.00 uur bij M.C. Eikelenboom (adres: Lopikerweg Oost 199, 3412 KE Lopikerkapel). Er is voldoende parkeergelegenheid op het erf of in de wei. Deelname aan deze dag is gratis en inclusief lunch. Het verzoek is om geen eigen bedrijfskleding en schoeisel te dragen op deze dag.

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Edith Finke van DLV Advies.

Dit is een activiteit georganiseerd vanuit het project 'Koolstof Kringlopen'. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sterke daling stikstofbodemoverschot in 2023

“Het stikstofoverschot op de bodembalans dient als richtlijn in het streven naar lagere nitraatconcentraties in het grondwater en betere benutting...

Lees verder

Subsidie behoud grasland gaat op 15 juli open

Voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie is er de komende jaren de subsidie behoud grasland beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld om het aantrekkelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden