Fosfaatoverschot op melkveebedrijven

Publicatiedatum: 06 november 2015

Meer mest verwerken of extra VVO's afsluiten. Door een lager BEX-voordeel op bedrijfsniveau dan vorig jaar is dit voor veel melkveebedrijven aan de orde. Ook bedrijven die aanvankelijk geen mest hoefden te verwerken blijken toch actie te moeten ondernemen. Dit blijkt uit een rondgang langs onze adviseurs. 

 

De specialisten van DLV advies zorgen voor het inzichtelijk maken en regelen van zaken voor de afsluiting van de mestboekhouding van 2015. Hierbij valt op dat veel bedrijven een fosfaatoverschot hebben. Dit komt doordat de forfaitaire productienormen dit jaar zijn aangepast en doordat er hogere fosforgehalten in de ruwvoerkuilen zitten. Dit resulteert gemiddeld in een 15% lager BEX-voordeel dan in 2014. Heeft u nog geen prognose gemaakt, dan is het nu de tijd om hiermee aan de slag te gaan.  

Fosfaatoverschot? Registreer nu!

Melkveehouders met een fosfaatoverschot in 2013 zijn verplicht om een KringloopWijzer over het jaar 2015 op te stellen. Voor het 2016 geldt voor alle melkveehouders deze verplichting. De KringloopWijzer moet ingevuld worden in de centrale database, via www.dekringloopwijzer.nl. U kunt zich nu al aanmelden op deze website. Tevens kunnen koppelingen en machtigingen afgegeven worden. Koppelingen om gegevens automatisch in te laten lezen en een machtiging zodat uw adviseur u kan ondersteunen. Volg daarvoor de handleiding.   
Om tot een juist ingevulde KringloopWijzer te kunnen komen is één van de aandachtspunten dat alle aangelegde partijen ruwvoer onderzocht én opgemeten worden. 

Meer boeren kiezen voor monomestvergisting

De interesse van boeren in monomestvergisting groeit snel. Dit constateren de specialisten van DLV Advies, die dit jaar aanzienlijk meer subsidieaanvragen...

Lees verder

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden