Gemeentehuis Uden krijgt zonnepanelen

Publicatiedatum: 15 maart 2017

Gemeente Uden en DLV Advies ondertekenden deze week een overeenkomst voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. De werkzaamheden starten in april. 

Joan van den Heuvel zal er als projectleider op toezien dat het gemeentedak voorzien wordt van de zonnepanelen. Het gebouw is het vijfde gemeentelijke pand dat op deze wijze zal worden verduurzaamd. Eerder werden de gemeentewerf en de ontmoetingspleinen MuzeRijk, De Balans en De Nieuwe Pit in gemeente Uden al voorzien van zonnepanelen.

De zonnepanelen komen op het platte dak van de nieuwbouw en op de zuid gerichte daken van de oudbouw. Hier is plaats voor 467 panelen. De panelen produceren per jaar 124.500 kWh stroom. Dit komt overeen met het stroomgebruik van ongeveer 40 huishoudens. Het gemeentehuis gebruikt momenteel jaarlijks ca. 500.000 kWh stroom.

Wethouder duurzaamheid, Matthie van Merwerode: “Met het plaatsen van deze panelen komt een lang verwachte wens uit en zetten we opnieuw een stap  in de verduurzaming van onze gebouwen. Mooie bijkomstigheid is dat we dit met een Udens bedrijf gaan realiseren. Naast de zonnepanelen wordt binnenkort in het gemeentehuis ook LED verlichting aangebracht en de energie installatie energiezuinig gemaakt (Powerquality). Met deze maatregelen reduceren we het totale stroomgebruik met maar liefst 50%”.

Paul Bens, directeur DLV Advies: “Als landelijk werkend adviesbureau doet DLV Advies veel op het gebied van duurzame energie. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Uden, een gemeente waar nadrukkelijk gekeken wordt naar duurzame energie. Voor ons dus best bijzonder om in te schrijven op een project bij het gemeentehuis in je eigen gemeente. De systematiek van inschrijven is ons natuurlijk wel bekend, maar rondom dit project voelden we toch een extra spanning omdat we graag met deze opdracht zo dicht bij huis aan de slag wilde gaan. Trots zijn wij dat we bij kunnen dragen aan de realisatie van dit project.”

Subsidie Rijksoverheid

Voor de plaatsing van de zonnepanelen heeft de gemeente een SDE-subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) toegekend gekregen. De Rijksoverheid stelt deze subsidie beschikbaar aan grootschalige projecten voor het opwekken van duurzame energie, zoals grote aantallen zonnepanelen. De toegekende subsidie bedraagt €0,075 per kWh gedurende een periode van 15 jaar met een maximum van bijna € 140.000,-.

Energieneutraal in 2035

Gemeente Uden wil in energieneutraal voor de bebouwde omgeving zijn in 2035. Dat wil zeggen dat alle energie die in Uden wordt gebruikt, bestaat uit groene stroom die ook in Uden wordt opgewekt. Onder andere een groot zonnepanelenpark van ongeveer 43.000 zonnepanelen op Hoogveld-Zuid moet daaraan gaan bijdragen.

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Joan van den Heuvel via j.vandenheuvel@dlvadvies.nl of 06 26 54 23 98.

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden